Evenimente

Logo Dam Startul in viata 2017 toate asoc var jpg1_DSC5618

DĂM STARTUL ÎN VIAŢĂ – MARATONUL INTERNAŢIONAL AL SIBIULUI 2017

Începutul de drum în viaţă este dificil pentru prematuri, copiii sosiţi pe lume prea devreme. Căldura, liniştea, pacea uterului matern, atât de necesare desăvârşirii micuţelor trupuri dispare. Iar medicii şi asistentele trebuie să le asigure cele mai bune condiţii pentru continuarea dezvoltării. Incubatorul este acel loc miraculos care asigură o parte din ceea ce au neapărată nevoie prematurii pentru a supravieţui – căldura. Incubatorul este „casa” în care prematurii petrec uneori săptămâni sau luni de zile până când, cu ajutorul tehnologiilor moderne şi a iubirii cu care sunt înconjuraţi de părinţi şi personalul medical, reuşesc să depăşească toate momentele dificile ale unei vieţi începute prea devreme şi sunt dezvoltaţi şi pregătiţi suficient pentru a putea, în sfârşit, să ajungă în mijlocul familiei lor, acasă.

 

La fel ca şi oamenii, aparatele, echipamentele medicale „îmbătrânesc”. Neonatologia este unul din domeniile în care tehnologia şi aparatura modernă sunt indispensabile pentru a asigura tratamentul cel mai bun, mai eficient şi mai sigur. Aparatele vechi trebuie înlocuite permanent cu unele noi, moderne, mai performante, mai sigure. Incubatoarele, „căsuţele” provizorii în care prematurii îşi duc lupta pentru viaţă din primele momente de după naştere, sunt esenţiale pentru supravieţuire. Secţia de prematuri are încă în dotare incubatoare vechi de peste 20-30 de ani, cele mai multe provenite din donaţii, deja vechi în momentul în care au fost primite. Aceste incubatoare nu mai reuşesc să ofere performanţă, se strică frecvent şi trebuie înlocuite cât mai curând cu unele noi, moderne, performante şi sigure. Incubatoare noi care să îi ajute să crească mai repede, să se dezvolte mai bine şi să-şi bucure cât mai curând familia.

 

Confortul termic, căldura, este esenţială pentru supravieţuirea prematurilor încă din primele minute de la naştere şi aproape pe toată durata spitalizării, adică săptămâni sau chiar luni de zile. Incubatoarele moderne oferă nu doar căldură ci şi umiditate, mimând mai bine mediul intrauterin şi ajutând în mod esenţial la dezvoltarea optimă a prematurilor din primele zile de viaţă. Incubatoarele moderne sunt esenţiale pentru scăderea mortalităţii şi morbidităţii neonatale. Ne dorim să scădem şi mai mult rata mortalităţii (printre cele mai mici din ţară) şi rata complicaţiilor asociate prematurităţii prin dotarea secţiei de prematuri la standarde internaţionale.

 

Beneficiarii

În secţia de prematuri sunt îngrijiţi anual în jur de 300-350 prematuri din judeţele Sibiu şi Alba dar şi din judeţul Vâlcea.

Buget

90.000 lei = 3 incubatoare a 30.000 lei

Asociaţii partenere

  1. Asociaţia BabyCare Sibiu are ca obiectiv principal sprijinirea îngrijirii în cele mai bune condiţii a nou-născuţilor internaţi în maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Proiecte derulate în 2016:

  • „Dăm startul în viaţă” – Semimaratonul Sibiului 2016
  • „ABC – Să învăţăm despre copii – Şcoala Părinţilor” – iniţiat în 2016; parteneriat cu Salvaţi Copiii România, SCJU Sibiu, Asociaţia Mâini Unite, Asociaţia Unii pentru Alţii şi Teatrul Gong Sibiu
  • „Biblioteca mamelor de prematuri”
  • „Screening-ul malformaţiilor cardiace congenitale prin pulsoximetrie” – susţinut de Red Bull Romaniacs
  • „Ziua Mondială a Prematurităţii” – 17 noiembrie 2016

Proiectele derulate în cadrul Semimaratonului Sibiului s-au desfăşurat în parteneriat cu Mâini Unite Sibiu şi Organizaţia E.M.M.A. şi au avut ca rezultat următoarele achiziţii: ecograf, 20 de circuite de respiraţie (2013), incubator performant (2014), pulsoximetru neonatal cu 200 de senzori de pulsoximetri aferenţi (2014), un monitor de oximetrie cerebrală şi somatică cu senzori aferenţi (2015), un ventilator neonatal modern şi 2 lămpi de fototerapie (2016).

  1. Asociaţia Mâini Unite din Sibiu are ca obiectiv principal asigurarea unei dezvoltări fizice și psihice armonioase a copiilor prin acţiuni diverse – de la educaţie, asistenţă juridică şi până la organizarea de acţiuni umanitare.

Principale proiecte derulate în 2016:

  • “Mâini unite pentru Spitalul de Pediatrie”
  • “Masa caldă”
  • proiecte umanitare pentru ajutarea unor copii aflaţi în dificultate.
  1. Organizaţia E.M.M.A. – Eternul Miracol Materna Alinare, este o organizaţie neguvernamentală non-profit şi neafiliată politic sau religios, a cărei activitate se desfăşoară pe bază de voluntariat şi care sprijină familiile ce trec prin drama pierderii unui copil şi, în mod special, pe cele care îşi pierd copilul înainte ca acesta să se nască.
  2. Asociaţia Unii pentru Alţii are ca scop finanţarea unor proiecte pentru promovarea sănătăţii, inclusiv instruirea părinţilor şi a personalului medical şi oferirea de suport financiar şi social copiilor cu probleme de sănătate provenind din familii defavorizate.