Siguranța copilului de 5 ani

Știați că leziunile sunt cele mai mari amenințări pentru viața și sănătatea copilului? Leziunile sunt principala cauză de deces la copiii de vârstă școlară și marea majoritate a acestor leziuni pot fi prevenite! La vârsta de 5 ani copilul învață să facă multe lucruri care pot produce leziuni serioase precum mersul pe bibcicletă sau trecerea unei străzi. Deși copiii învață repede ei nu pot încă judeca ce este sigur și trebuie protejați. Majoritatea leziunilor pot fi prevenite urmând câțiva pași simpli.

Siguranța bicicletei. Copilul trebuie să poarte întotdeauna cască atunci când merge cu bicicleta. Casaca trebuie cumpărat odată cu bicicleta și părintele să se asigure că cel mic o poartă ori de câte ori merge cu bicicleta. Casca ajută la prevenirea leziunilor capului și chiar poate salva viața copilului. De asemenea, copiii nu trebuie lăsați să meargă cu bicicleta pe stradă, sunt prea mici la această vârstă pentru a fi în siguranță. Părinții trebuie să se asigure că bicicleta este adecvată copilului ca mprime. Șezând pe scaunul bicicletei cu mâinile pe mânere copilul trebuie să poată ajunge cu amândouă picioarele pe sol. Prima bicicletă ar trebui să aibă și frâne de roți pentru că copiii de 5 ani adesea nu pot folosi corect frâna de mână.

Siguranța străzii. Copilul este în pericol de a fi lovit de mașini atunci când sare pe stradă în timpul jocului. Părinții ar trebui să ducă copiii la joacă la locul de joacă sau în parc. Părinții trebuie să le arate copiilor cum se trece strada, să-i învețe să se oprească înainte de a trece și să nu treacă niciodată strada singuri, fără un adult.

Siguranța apei. Acum e momentul de a învăța copilul să înoate. Dar chiar și dacă copilul știe să înoate acesta nu trebuie lăsat niciodată să înaote singur. Copiii nu trebuie lăsați să se joace în preajma nici unei ape (lac, piscină, izvor, ocean) fără a fi supravegheți. Niciodată copiii nu trebuie lăsați să înoate în canale sau apă cu curgere rapidă. Copilul trebuie învățat să nu se scufunde niciodată în apă dacă un adult nu a verificat adâncimea apei. Iar pe barcă, părintele trebuie să se asigure că copilul poartă vesta de salvare.

Siguranța focului. Focurile din casă sunt o amenințare pentru viața copilului, la fel ca și pentru cea a adultului. Părinții ar trebui să instaleze alarme defoc în case și să le testeze bateriile lunar. Bateriile ar trebui schimbate o dată pe an. Părinții trebuie să învețe copiii să nu se joace cu chibrituri sau brichete iar acestea trebuie ținute departe de lourile în care ajung copiii. De asemenea, trebuie să nu fumeze în casă. Majoritatea incendiilor sunt produse de țigarete care nu au fost stinse complet.

Siguranța mașinii. Accidentele de mașină sunt cele mai mari pericole pentru viața și sănătatea copilului. Forțele de izbire asupra creierului și organismului copilului în cazul unei ciocniri sau opriri bruște, chiar și la viteze reduse, pot produce leziuni serioase sau chiar deces. Pentru a preveni aceste leziuni trebuie folosite corect centurile de siguranță ale mașinii și scaunele de mașini, scaunul copilului și copilul trebuind întodeauna protejate cu centuri de siguranță. Copilul trebuie să folosească un scaun de mașină sau înălțător de scaun până când centura de siguranță de pe abdomen poate fi purtată jos și plat pe coapse iar partea de pe umeri poate fi purtată peste umeri și nu peste față sau gât (de obicei până ating greutatea de 36 kg și înălțimea de 1,54 metri). cel mai sigur loc pentru copii în mașinp este locul de spate. Părinții trebuie să dea exemple bune, toți adulții trebuie să poarte centura de siguranță.

Siguranța armelor de foc. Copiii din locuințele în care există arme de foc sunt mai în pericol de a se împușca sau de a-și împușca prietenii sau membrii din familie față de cei agresați de străini. Pistoalele suny în mod special periculoase. Cel mai bine este ca armele de foc să fie păstrate în afara locuinței. Dacă părinții aleg să păstreze o armă în casă aceasta trebuie păstrată neîncărcată și în loc separat față de muniție. Părinții trebuie să întrebe ceilalți părinți din locuințele vizitate dacă au arme de foc și cum sunt acestea păstrate.

De asemenea, părinții trebuie să se întrebe dacă sunt capabili să acorde copilului primul ajutor în cazul unei urgențe. Numărul de urgență trebuie salvat în telefon. De asemenea, e bine ca părinții să învețe să acorde primul ajutor și să resusciteze, să fie pregătiți de orice de dragul copilului lor.

După TIPP: The Injury Prevention Program (American Academy of Pediatrics) Sursa: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/preschool/Pages/Safety-for-Your-Child-5-Years.aspx