A-ți privi nou-născutul, a-i studia fiecare detaliu este una din multele bucurii ale noilor părinți. Printre multe alte trăsături unice pot fi remarcate semnele de naștere, pete cu aspect diferit pe pielea nou-născutului care apar de la naștere și imadiat după naștere. Există două mari tipuri de semne de naștere: pigmentate – pete de pe piele care conțin mai mult pigment (culoare) și vasculare – care conțin mai multe vase de sânge incomplet formate. Ambele tipuri sunt, de obicei, benigne și multe din ele dispar de la sine. Dar unele trebuie urmărite pentru a ne asigura că nu produc probleme. Părinții trebuie să discute cu pediatrul despre orice semne cutanate say erupții pe care le observă la nou-născut sau sugar.
Semnele vasculare din naștere – roz, roșu și violaceu. Semnele din naștere roz, roșii și violacei sunt formate din vase de sânge. Sângele în plus de la acest nivel face ca unele semne vasculare să se simtă calde la atingere. Semnele vasculare din naștere pot arăta diferit și se pot comporta diferit în funcție de tipul de vase din care sunt formate. Cele mai comune semne vasculare congenitale includ:
a) nevul simplu sau ”sărutul îngerului” sau ”ciupitura de barză” – nevul simplu este o pată plată roz sau roșie care apare la până la 80% din nou-născuți. Sunt colecții de vase de sânge mici, roșii numite capilare. Adesea sunt localizate pe pleoape, frunte, ceafă, creștetul capului, sub nas și în porțiunea inferioară a coloanei vertebrale. Aceste semne dispar de obicei spre vârsta de copil mic. Părinții trebuie să nu se alarmeze din cauza lor, nici dacă se închid la culoare când copilul este supărat sau activ, acest lucru este normal. Majoritatea acestor nevi simpli nu produc probleme și nu au nevoie de tratament. Dacă sunt mari sau localizați în zone neobișnuite părinții trebuie să discute cu medicul.
b) petele de culoarea vinului de Porto – sunt destul de comune, apar la circa 3 din 1000 de copii. Sunt similare nevilor simpli – plate, roz sau roșii, formate din multe capilare și sunt, de asemenea, vizibile de la naștere. Dar aceste semne de naștere sunt de obicei mai mari față de nevii simpli și pot afecta mai multe arii ale feței și corpului. În plus, nu dispar, cresc pe măsură ce crește și copilul dar încet. În timp, devin mai închise la culoare și mai groase. De obicei nu sunt legate de alte probleme de sănătate dar dacă pata afectează o anumită parte a feței precum pleoapele sau fruntea se pot asocia cu o boală numită sindromul Sturge-Weber, o afecțiune rară în care medicii recomandă mai multe evaluări și teste. Unii copii și adolescenți nu sunt deranjați de aceste pete, alții sunt. Terapia cu laser poate deschide la culoare pata și ajută la prevenirea închiderii la culoare și a îngroșării dar, în cele mai multe cazuri, nu va ”șterge” pata.
c) hemangioamele infantile – aceste pete beningne apar de obicei în primele săptămâni de viață, sunt formate dintr-un exces de vase sangvine in piele, relativ comune – cam până la 5% din copii prezintă astfel de pete. De obicei cresc rapid apoi se reduc gradual și pălesc. Dacă se formează în stratul superficial al pielii sunt roșii. Cele mai profunde pot apare albăstrui sau violacei, similar echimozelor. Hemangioamele infantile cresc mai rapid în primele 5-7 săptămâni de viață, părinții ar trebui să discute repede cu medicii despre ele. Unele din aceste hemangioame se pot asocia cu unele probleme de sănătate și pot necesita unele testări și/sau investigații adiționale, chiar tratament. Sunt disponibile terapii sigure în zilele noastre dar aceste terapii funcționează mai bine când sunt inițiate mai aproape de momentul apariției, în general în jurul vârstei de 1 lună.
d) hemangioamele congenitale – sunt prezente de la naștere, uneori putând fi văzute chiar și la ecografia prenatală. Sunt diferite de hemangioamele infantile și mult mai rare. Acest tip de hemangioame nu cresc după naștere, arată adesea ca niște umflături sau mase rotunde sau ovale și tind să fie vișinii spre albăstrui dar pot avea și mici vase de sânge roșii la suprafață și un inel alb în jurul bazei. Unele din aceste semne de naștere dispar foarte rapid (un tip numit hemangiom congenital rapid involutiv), un alt tip, cel ne-involutiv, nu dispare niciodată. În majoritatea cazurilor hemangioamele congenitale nu sunt periculoase și nu au nevoie de tratament. Dacă nu dispar pot fi îndepărtate prin chirurgie sau alte terapii atunci când copilul mai crește.
e) malformațiile venoase – sunt ghemuri de vene din piele care nu s-au format corect în timpul dezvoltării. Aceste vene dau culoare albăstruie sau purpurie. Sunt prezente de la naștere dar pot să nu devină evidente decât în adolescență. Venele se pot lărgi în timpul unor activități sau în anumite poziții și pot deveni dureroase. Malformațiile venoase sunt rare, afectând cam 2 din 10.000 de copii. Aceste semne din naștere nu produc deloc probleme dar tratamentul poate deveni necesar dacă produc durere sau dacă afectează activitățile copilului. Uneori se pot forma în vene mici cheaguri numiți fleboliți care în majoritatea cazurilor nu sunt periculoși dar pot fi duri, producând durere. Printre opțiunile terapeutice se numără îmbrăcămintea compresivă, medicamente, proceduri chirurgicale și non-chirurgicale. Majoritatea malformațiilor venoase sunt localizate la nivelul pielii dar uneori pot fi găsite în mușchi, oase sau în organe.
Semnele pigmentare din naștere – maro și cenușiu. Semnele din naștere maronii sau cenușii sunt formate dintr-un exces de melanocite – celulele care produc pigment la nivelul pielii. Semnele de naștere pigmentate pot arăta și se pot comporta diferit unele de altele, unele nu sunt periculoase dar altele pot deveni o problemă de sănătate pentru copil.
a) nevii congenitali melanocitari – sunt numiți uneori și mole. Pot fi prezenți de la naștere sau pot apare în primul an de viață, sunt comuni, identificați la 1-3% din nou-născuți și pot arăta foarte diferit. Majoritatea sunt maronii dar pot avea și nuanțe discrete de roz, roșu sau negru. Uneori pot prezenta un somc de păr și pot deveni rugoși sau umflați. Majoritatea acestor nevi melanocitari sunt benigni și, de obicei, nu necesită tratament sau îndepărtare. Mulți dermatologi și pediatri doar urmăresc evoluția lor pe durata consulturilor profilactice și spun părinților ce modificări trebuie urmărite la nivelul petei. Un nev melanocitar crește de obicei cu creșterea copilului dar nu rapid. Nevii melanocitari se clasifică în funcție de dimensiunea lor: mici, medii și mari/giganți. Nevii mari și gianți pot avea risc mai mare pentru un tip de cancer de piele numit melanom (prin comparație cu nevii congenitali mici sau alte mole care apar în cursul vieții). Este important ca toți copiii și mai ales pentru cei care au acest tip de semne, să poarte protecție solară în afara casei. Un copil cu mai mult de a nev melanocitar trebuie mereu evaluat de pediatru sau dermatologul pediatru pentru că acestea se pot asocia cu probleme cerebrale sau ale măduvei spinării. Medicul poate recomanda metode imagistice de evaluare în aceste situații.
b) petele cafea cu lapte (café-au-lait) sunt pete de culoare maro deschis prezente cam la 20-30% din persoane, plate, de obicei rotunde sau ovale, majoritatea mai mici decât palma copilului, cu margini fine, vizibile de la naștere sau cu dezvoltarea ulterior în viață. Majoritatea acestor pete sunt benigne, au risc mic de transformare în cancer cutanat dar se pot închide la culoare în cazul expunerii la soare. O pată mare café au lait cu margini zimțate se poate asocia cu o afecțiune genetică numită sindrom McCune-Albright. Mai multe pete café-au-lait pot fi un semn al unei alte afecțiuni numită neurofibromatoză. Dacă un copil prezintă o pată café-au-lait mare, mai multe de 5 astfel de pete sau pete localizate la subbraț, inghinal părinții trebuie să discute cu medicii.
c) melanocitoza dermală – sunt cele mai comune semne din naștere la nou-născuții cu piele intens pigmentată, apar la 85% din asiatici, 96% din negri și 46% din copiii hispanici la naștere. Sunt localizate de obicei în partea inferioară a toracelui dorsal și pe fese dar pot exista astfel de pete și în alte regiuni ale corpului. Tind să prezinte un mix de culori inclusiv maro, gri, albastru și negru, colorația lor unică depinzând de pigmentul din diferitele straturi ale pielii. Majoritatea acestor pete, numite frecvent și pete mongoliene, dispar gradual, majoritatea până la vârsta de copil mic. Majoritatea sunt benigne și nu necesită tratament. În rare cazuri aceste semne din naștere pot fi asociate cu afecțiuni genetice. Dacă un copil are și alte probleme de sănătate pe lângă câteva astfel de pete părinții trebuie să discute cu pediatrul.
d) mozaicismul pigmentar – mozaicism este un termen folosit pentru a descrie existența a două seturi de ADN sau de gene prezente la aceiași persoană. În mozaicismul pigmentar diferitele gene pot afecta culoarea pielii. Aceste schimbări de culoare pot fi fie subtile fie foarte mari. Petele de tip mozaicism pigmentar au modele unice, inclusiv linii sau răsucituri iar la expunerea la soare aceste arii pot deveni mai deschise sau mai închise la culoare. Deși modificările genetice implicate în mozaicismul pigmentar sunt prezente de la naștere, piele afectată poate să nu își schimbe culoarea până mai târziu în cursul vieții. Uneori expunerea la soare declanșează această schimbare. Aceste schimbări pot da iluzia că semnul se ”extinde”. La majoritatea copiilor aceste pete nu sunt periculoase dar un număr mic de copii cu mozaicism pigmentar pot avea probleme cu oasele, ochii sau creierul mai ales dacă pata acoperă o mare arie din pielea corpului, ca atare pediatrul poate recomanda teste suplimentare.
Majoritatea semnelor din naștere nu sunt periculoase și reprezintă un aspect unic al copilului dar unele din aceste pete se pot asocia cu potențiale probleme de sănătate sau pot produce probleme psihice copilului. De aceea este important ca părinții să discute cu medicii despre orice semne neobișnuite din naștere și despre modificările pielii copiilor. Există opțiuni sigure și eficiente de tratament a căror eficiență este mai mare dacă sunt inițiate precoce.
După Nick Nguyen, Sheilagh M. Maguiness
Referință: American Academy of Pediatrics Section on Dermatology and Society for Pediatric Dermatology Sursa: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/bathing-skin-care/Pages/Your-Newborns-Skin-Birthmarks-and-Rashes.aspx