Tusea

Tusea este expulzarea cu putere a aerului din plămâni împotriva corzilor vocale ceea ce duce la apariția zgomotului caracteristic. Tusea elimină particule inhalate, iritanți, fluide sau microroganisme și ajută la clarificarea secrețiilor pulmonare. Tusea poate, de asemenea, răspândi infecții virale sau bacteriene altor persoane.

Când necesită tusea atenție medicală? Evaluarea de către medicul specialist este recomandată atunci când tusea este acompaniată de oricare din următoarele simptome: febră, scurtarea respirației, mucus sangvinolent, voce răgușită, vărsături, scădere în greutate, umflarea picioarelor și dificultăți de înghițire. Fumătorii mai vârstnici de 45 de ani și foșii fumători cu vârste de 55-80 de ani care dezvoltă tuse ar trebui, de asemenea, să fie consultați.

Tusea acută este definită ca tusea cu durată mai mică de 3 săptămâni și este unul din cele mai frecvente simtpome evaluate de medicii de familie. În cazul unei persoane cu tuse acute medicul efectuează o examinare clinică și pune întrebări despre expunerile din mediu, ocupaționale și călătorii. Cea mai frecventă cauză a tusei acute este răceala comună, o infecție virală de scurtă durată a tractului respirator superior. Infecțiile căilor aeriene inferioare precum bronșita acută virală, tusea convulsivă, tuberculoza, sunt și ele potențiale cauze de tuse acută. SARS-CoV-2, virusul care produce COVID-19, este o nouă cauză de tuse ascuă care poate duce la insuficiență respiratorie severă și deces. De asemenea, tusea acută se poate datora agravării unei afecțiuni medicașle subiacente precum astmul, boala obstructivă pulmonară cronică, alte afecțiuni cronice pulmonare sau insuficiența cardiacă.

Tusea subacută este definită drept tusea care persistă între 3 și 8 săptămâni și se datorează cel mai adesea unei infecții respiratorii recente. Dacă tusea nu se ameliorează în 4-6 săptămâni pacineții trebuie să fie evaluați medical.

Tusea cronică este definită drept tusea care durează peste 8 săptămâni și necesită evaluate medicală completă și radiografie toracică. Medicii pot recomanda pacienților care iau inhibitor al enzimei de conversie ACE) să nu mai folosească acest medicament pentru că poate fi o cazuă de tuse cronică. Fumătorii pot fi consiliați să renunțe la fumat. Cele 3 cauze mai frecvente ale tusei cronice la ne-fumătorii care nu iau medicație inhibitorie ACE sunt astmul, refluxul acid și scorgerile postnazale. Terapia inițială trebuie să țintează cele mai probabil cauze ale tusei cronice în funcție de istoricul medical al pacientului și examenul clinic. Dacă tusea persistă după terapia inițială se pot adăuga alte medicații pentru că pacienții pot avea mai mult de o afecțiune ce produce tuse. Pacienții cu tuse cronică persistentă în ciuda terapiei adecvate trebuie să fie testați mai departe pentru corpi străini pulmonari, cancer pulmonar sau aspirație, Pacienții cu tuse cronică ne-explicată care nu se ameliorează după evaluare medicală și tratament complet trebuie trimiși la un specialist în boli pulmonare și tuse.

După Kristin Walter, JAMA. 2021;325(22):2322. doi:10.1001/jama.2021.2323

Sursa: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2780617?guestAccessKey=f912c4fb-b93d-4d43-a3a6-0d003ca392e2&utm_source=silverchair&utm_medium=email&utm_campaign=article_alert-jama&utm_content=etoc&utm_term=060821