Otita medie acută

Infecțiile urechii sunt comune la copii. Termenii cu care profesioniștii din sănătate îi folosesc pentru a descrie afecțiunile urechilor copiilor pot fi confuzi. Există 3 termeni comuni: 1) otită medie acută – termen folosit pentur infecțiile urechii mijlocii, 2) otită medie cu efuziuni – când fluidul din spațiul urechii medii nu este infectat (nu necesită antibiotic) și 3) otităt externă – infecție a spațiului din afara timpanului, implicând canalul auditiv. Uneori aceasta mai este numită și urechea înotătorului.

Otita medie acută este una din cele mai comune afecțiuni evaluate de către pediatri. Circa 50% din copii vor avea cel puțin 1 infecție a urechii până când ajung la vârsta de 2 ani. Cea mai comună vârstă la care copiii au risc mare de a face otită medie acută este cuprinsă între 3 și 24 de luni. Otita media acută este adesea asociată cu infecțiie de tract respirator superior curentă sau recentă, cunoscute sub numele de răceli banale. Acest lucru se datorează faptului că infecțiile tractului respirator superior pot duce la probleme la nivelul trompei lui Eustachio. Acest tub este un pasaj care conectează și permite aerului să treacă între sinusuri și spațiul urechii medii. Când un copil are infecție de tract respirator superior determinată de un virus în mod comun are loc înfundarea trompei lui Eustachio cu lichid sau mucus din cauza infecției. Când acest tub nu funcționează normal lichidul poate fi prins în spațiul urechii medii și se infectează. Alți factori de risc pentru otita medie acută sunt expunerea la fum de țigară, mersul la creșă și grădiniță, istoricul familial de otită medie acută și atopia (eczema, astm și alergii sezoniere). Alăptarea și absența expunerii la fumat s-au dovedit a fi protective împotriva apariției otitei medii acute.

Simptomele de otită medie acută variază și pot fi dependente de vârstă și de stadiul de dezvoltare al copilului. Cel mai specific simptome este durerea de ureche. Durearea este de obicei bruscă și severă, trezește adesea sugarul sau copilul mic din somn. Cu toate acestea otita medie acută nu se poate diagnostica doar pe baza simptomelor.

Medicul copilului poate pune diagnosticul de otită medie acută folosind un aparat numit otoscop cu care se uită în interiorul urechii. Medicii au nevoie de o vedere bună a timpanului pentru a putea vedea dacă este prezentă infecția. În majoritatea cazurilor de otită medie acută forma timpanului este anormală. Termenul medical pentru descrierea acestei forme anormale este bombare și descrie modul în care lichidul infectat împinge timpanul. Alte moduri de a diagnostica otita medie acută este vizualizarea puroiului care drenează din canalul auditiv sau vizualizarea puroiului în spatele timpanului.

Dacă copilul are otită medie acută atunci care nevoie în mod tipic de antibiotic pentru a trata infecția, mai ales dacă e vorba de copii mai mici de 2 ani. Alegerea antibioticului pentru tratamentul otitei medii acute este importantă. De asemenea, este importantă finalizarea tratamentului așa cum a fost prescris. Simptomele copilului, precum durerea de ureche, se vor ameliora de obicei în 2-3 zile de la inițierea terapiei. Uneori medicul poate propune o așteptare să vadă dacă simptomele se ameliorează înainte de inițierea antibioterapiei. Este importantă, de asemenea, prescrierea unui tratament corect pentru durere. Pediatrii trebuie să se asigure că copilul are acces la medic în zilele următoare după ce a fost diagnosticat cu infecție a urechii.

După Caroline R. Paul, Megan A Moreno, JAMA Pediatr. JAMA Pediatrics Patient Page; Ian.  2020

Sursa: https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2759422?guestAccessKey=08db2110-cf3c-48c8-b119-120aae6414cc&utm_source=silverchair&utm_medium=email&utm_campaign=article_alert-jamapediatrics&utm_content=olf&utm_term=012720