Pași simpli pentru prevenirea infecțiilor pe durata sarcinii

Infecțiile pe durata sarcinii pot leza atât mama cât și fătul. Alegerile sănătoase și câteva precauții în plus pot ameliora șansele ca fătul să se nască sănătos.

 1. Menținerea unei igiene bune și spălarea frecventă a mâinilor – mai ales în preajma copiilor. Spălarea regulată a mâinilor, mai ales înainte și după anumite activități, este unul din cele mai bune moduri de îndepărtare a germenilor, evitare a îmbolnăvirilor și prevenire a infecțiilor. Dacă apa curentă și săpunul nu sunt disponibile se poate folosi gel dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool.
 2. Carnea trebuie gătită bine. Sucurile din carne trebuie să fie clare și carnea trebuie să fie roz în interior. Nu se recomandă consumul de hot dogs, carne feliată sau mezeluri dacă nu sunt încălzite să fie fierbinți. Aceste alimente insuficient preparate și procesate pot conține bacterii periculoase precum Listeria.
 3. Se recomandă evitarea consumului de lapte crud, nepasteurizat și a alimentelor din acest tip de lapte. Nu se recomandă brânzeturile moi precum feta, brânza brie și quesco dacă nu sunt etichetate că sunt pasteurizate. Produsele nepasteurizate pot conține bacterii periculoase.
 4. Se recomandă ca gravidele să discute cu medicii despre streptococul de grup B. Circa 1 din4 femei sunt purtătoare ale acestui tip de bacterie deși nu se simt bolnave. Un tampon prelevat spre finalul sarcinii va demonstra dacă gravida este purtătoarea acestei bacterii și dacă este așa femeia trebuie să discute cu medicul despre cum își poate proteja fătul în timpul travaliului.
 5. Gravidele trebuie să discute cu medicii despre vaccinări. Unele sunt recomandate înainte de apariția sarcinii, altele pe durata sarcinii și altele imediat după naștere. Efectuarea vaccinărilor conform schemelor recomandate ajută femeia să se mențină sănătoasă și previne îmbolnăvirea copilului, inclusiv de afecțiuni care pot fi letale.
 6. Testarea pentru boli cu transmitere sexuală precum infecția cu virusul HIV sau hepatita B ajută, de asemenea, la protecția sarcinii. Unele persoane care au infecție HIV, hepatită B sau alte tipuri de boli cu transmitere sexuală pot să nu se simtă bolnave. Este important ca femeile să știe dacă au astfel de afecțiuni și dacă au, să discute cu medicii despre cum pot fi reduse riscurile de îmbolnăvire a copilului.
 7. Se recomandă evitarea persoanelor care au infecții. Gravidele trebuie să evite persoanele cu infecții cunoscute, mai ales varicelă și rubeolă, mai ales dacă nu au avut astfel de infecții sau nu au fost vaccinate împotriva lor înainte de sarcină.
 8. Gravidele trebuie să se protejeze împotriva insectelor care pot transmite boli. Se recomandă evitarea zonelor unde a fost identificat virusul Zika. Când țânțarii și căpușele sunt active se recomandă purtarea de haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi afară. Se recomandă folosirea de produse repelente înregistrate care conțin unul din următoarele ingrediente active DEET, picaridină, IR3535 sau ulei de lemn de eucalipt (para-mentane-3,8-diol). Se recomandă evitarea zonelor unde există infecții care pot amenința sănătatea mamei sau a copilului.
 9. Trebuie evitate atingerea sau schimbarea litierelor murdare și contactul cu pământ potențial contaminat. Dacă gravida trebuie să schimbe litiera (nu există altcineva care să o facă) trebuie să poarte mănuși și să spele bine mâinile după aceea. Litiera murdară a pisicii și pmântul contaminat poate conține un parazit periculos care produce toxoplasmoza.
 10. Gravidele trebuie să evite rozătoarele de casă și sălbatice, șopârlele și țestoasele și secrețiile acestora. Dacă există în casă o rozătoare precum hamsterii sau porcușorii de Guineea altcineva trebuie să îi îngrijească până la nașterea copilului. Unele rozătoare sunt purtătoare ale unui virus periculos – virusul choriomeningitei limfocitare.
 11. Se recomandă ca gravida să ia vitamine doar în dozele recomandate de medicul său. Medicul poate recomanda pilule de vitamine prenatale zilnic (cu acid folic, fier, calciu și alte minerale și acizii grași docosahexaenoic și arahidonic). Gravidele trebuie să discute cu medicii despre orice suplimente pe care dorește să le ia, inclusiv remedii pe bază de plante.

După American Academy of Pediatrics

Sursa: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/Pages/Simple-Steps-to-Prevent-Infections-During-Pregnancy.aspx