Pași pentru îngrijirea copilului cu alergii

Alergiile pot face mizerabilă viața copiilor. Dar se poate face câte ceva pentru a le ușura viața.

  1. Găsirea cauzei. Testarea copilului pentru alergii – După ce se află ce anume a determinat simptomele copilului se poate trece la reducerea expunerii și a factorilor declanșatori. Este polen sau mucegai? sunt alergeni din casă precum acarieni, animale de casă? Se pot face teste cutanate pentru alergii.
  2. Cățelușii și pisicuțele sunt drăgălași dar sunt animalele de casă o problemă? Are copilul simptome când sunt prinm preajmă căinile și pisicile – inclusiv cele din propria familie? Expunerea la animale de casă poate produce strănut și wheezing. Aproximativ 10% din populație poate fi alergic la animale de casă și 20-30% din cei cu astm au alergie la animalele de casă.
  3. Pesticidele țin insectele departe de casă – Sigilarea găurilor și crăpăturilor care servesc ca poartă de intrare pentru insecte, depozitarea alimentelor în containere cu capac și ridicarea de pe jos a oricărui aliment scăpat pe podea – mai ales cu copiii mici – pot ajuta la eliminarea insectelor care declanșează simptomelde alergei. Uneori poate fi necesară exterminarea profesională – în cazurile severe.
  4. Pornirea aerului condiționat sau închiderea ferestrei în dormitorul copilului – Aerul condiționat și închiderea ușilor și ferestrelor sunt moduri eficiente de evitare a alergenilor și iritanților aduți de curenții de aer în casă.
  5. Nu trebuie ca polenul sau mucegaiurile de afară să oprească joaca copilului afară – Copiii au nevoie să se joace afară așa că expuenrea la polen în aer liber este inevitabilă. Dar după închiderea ferestrelor și folosirea aerului condiționat, pot ajuta dușul și schimbarea hainelor copilului imediat după intrarea în casă la finele zilei,uscarea hainelor de pat în uscător și nu afară la aer.
  6. Medicul trebuie întrebat despre medicamentele pentru alergie – Există câteva medicamente precum antihistaminicele și spray-urile nazale care pot ajuta la tratarea ochilor lăcrimoși, a nasului care curge, a strănutului, etc. Unele sunt disponibile pe rețetă, altele fără. Dar trebuie discutat cu medicul înainte de a da copilului orice medicament.

După American Academy of Pediatrics; 2019

Sursa: https://www.healthychildren.org/english/health-issues/conditions/allergies-asthma/pages/6-tips-to-sooth-kids%27-allergies.aspx?fbclid=IwAR0r20optQlptDUt98e5LmFVoqjhEteaf6fEKwQ8xxplTM2HEOBWPSGz6f4