Dacă oferim copilului o selecție din fiecare grup de alimente de bază și lăsăm copilul să experimenteze o varietate largă de gusturi, culori și texturi acesta va avea o dietă echilibrată, plină de vitamine. Unele vitamine, precum cele lipo-solubile (A și D) pot chiar avea riscuri; acestea sunt depozitate în țesuturi atunci când sunt consumate în exces și nivelele foarte mari pot face rău copilului. Doze mari de minerale precum zincul și fierul pe durate îndelungate pot avea și acestea efecte negative.
Pentru unii copii însă suplimentarea poate fi importantă. Unii copii pot avea nevoie de suplimentare cu unele vitamine și/sau minerale dacă dieta familiei limitează unele grupuri de alimente. De exemplu, dacă dieta familiei este vegană – o dietă vegetariană strictă care nu include nici un produs animal precum oul și lactatele – American Academy of Pediatrics (AAP) recomandă ca cei mici să primească o astfel de diată doar după consultarea cu pediatrul. Este posibil ca un copil să primească în siguranță o astfel de dietă dar numai cu mare atenție. Există vitamine și minerale critice care pot fi deficitare în dieta vegană, mai ales vitaminele B12 și D, fierul vitamina A, calciul, zincul și riboflavina. Copilăria este un moment critic pentru creșterea și dezvoltarea creierului așa încât anumite vitamine și suplimente ar putea fi recomandate. Rahitismul, de exemplu, este o boală în care oasele sunt moi și se asociază cu aportul inadecvat de vitamina D și reducerea expunerii la lumina solară; deși rar în SUA, rahitismul continuă să fie raportat, mai ales la copiii cu piele hiperpigmentată. Părinții trebuie să se consulte cu medicul referitor la suplimentele necesare și dozele recomandate.
Deficitul de fier. Deficitul de fier apare la unii copii mici și poate duce la anemie, o afecțiune care limitează abilitatea sângelui de a transporta oxigen. În unele cazuri problema este dieta. Copiii mici au nevoie să primească minim 15 mg de fier pe zi în alimentație dar puțin primesc această cantitate. Consumul unor mari cantități de lapte poate duce la anemie prin deficit de dier pentru că copilul poate fi mai puțin interesat de alte alimente, unele din acestea fiind potențiale surse de fier.
Dacă copilul mici consumă 720–960 mL de lapte zilnic atunci nu sunt motive de îngrijorare. Dar dacă consumă mai mult de atât și nu poate fi consvins să mănânce mai multe alimente bogate în fier e cazul să fie consultat pediatrul privind suplimentarea cu fier a dietei. În același timp copilul trebuie să continue să primească picături de vitamina D (600 UI pe zi după vârsta de 1 an) dacă consumă sub 1 litru de lapte pe zi și părinții trebuie să continue să ofere o varietate mare de alimente bogate în fier pentru ca la un moment dat să nu mai fie necesară suplimentarea cu fier.
După Adapted from Caring for Your Baby and Young Child: Birth to Age 5, 6th Edition (American Academy of Pediatrics)
Sursa: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler/nutrition/Pages/Dietary-Supplements-for-Toddlers.aspx