Preconcepția. Planificarea familială

Planificarea familială nu începe cu testul pozitiv de sarcină ci începe mult mai devreme. Există câteva lucruri care trebuie luate în considerare înainte de a planifica nașterea unui copil:

  • stilul de viață de dinainte de sarcină, inclusiv activitatea fizică regulată poate ajuta la concepția unui copil și purtarea unei sarcini. Aceasta înseamnă o nutriție echilibrată, sănătoasă (legume, fructe, porteine, pește, grăsimi esențiale, puțin zahăr, dulciuri și grăsimi saturate), un regim adecvat de somn, controlale medicale inclusiv stomatologice și completarea schemei de imunizare.
  • bolile cronice precum diabetul și hipertensiunea trebuie monitorizate. În cazul utilizării regulate a unei medicații (prescrise sau nu) trebuie consultat medicul pentru a vedea dacă medicația este sigură pentru sarcină sau trebuie luate în considerare alternative. Alte aspecte importante sunt screening-ul pentru infecții și tratamentul corespunzător al acestora.
  • o dietă echilibrată este recomandată pentru că indicele de masă corporală de peste 30 se asociază cu probleme de fertilitate și risc crescut de avort, naștere prematură, defecte congenitale, hipertensiune arterială, deces fetal, pre-eclampsie și naștere prin operație cezariană. Greutatea sub normal poate și ea interfera cu concepția.
  • activitatea fizică regulată poate fi un bun mod de a pregăti o sarcină și nașterea. Ajută, de asemenea, la reducerea stresului care este un alt factor cunoscut de reducere a fertilității. Se recomandă, de asemenea, reununțarea la fumat și la consumul de alcool înainte de sarcină pentru a preveni orice leziuni ale fătului în cazul unei sarcini nedetectate. Se recomandă suplimentarea dietei cu acid folic și probabil și cu alți nutrienți poate preveni defecte congenitale și alte probleme.

Un stil de viață sănătos contează și pentru viitorul tată pentru că dieta sănătoasă, exercițiul regulat și renunțarea la fumat ameliorează și fertilitatea bărbaților.

Sursa: https://www.efcni.org/health-topics/preconception/