Pregătirea pentru externarea din terapia intensivă neonatală (TINN)

În timp ce părinții învață să-și îngrijească copilul coordonatorul externării planifică testele finale ale acestuia și face pregătiri pentru externare. Mai jos sunt explicate câteva din aceste teste dar nu toți prematurii din TINN au nevoie de toate testele.

Examinarea ochilor. Dacă prematurul a avut la naștere mai puțin de 30 de săptămâni sau mai puțin de 1500 g va fi examinat oftalmologic după 4 săptămâni de la naștere. Și prematuri mai mari de 30 de săptămâni și 1500 g pot avea nevoie de acest tip special de examinare a ochilor pe durata șederii în TINN. Vor fi apoi programate examinări de urmărire dacă prima examinare spune că este nevoie de monitorizare. Examinarea va arăta dacă sunt modificări ale țesuturilor ochiului determinate de dezvoltarea retinopatiei prematurității.

Testarea auzului. Testele auzului – numite și screening auditiv – se efectuează în majoritatea unităților înainte de externare. Sunetul electric și răspunsul la sunet arată dacă copilul aude. Condiții de mediu precum zgomotul din jur sau plânsul copilului pot duce la rezultate neconcludente. În acest caz trebuie planificată re-testarea într-un mediu mai controlat. Dacă copilul răspunde la vocea mamei sau la jucării zgomotoase ținute în loc unde nu pot fi văzute înseamnă că probabil nu există motive de îngrijorare. După externare auzul copilului trebuie monitorizat prin examene perioadice de către medicul de familie. Dacă părinții sunt îngrijorați de auzul copilului trebuie să nu ezite să insiste pentru o examinare mai completă care se poate face la cabinetul de audiologie.

Screening-ul metabolic neonatal. Fiecare nou-născut este testat imediat după naștere pentru a identifica unele afecțiuni rare dar potențial amenințătoare de viață. Numărul de teste variază de la stat la stat. Screening-ul metabolic neonatal poate da rezultate neconcludente dacă copilul este foarte prematur, critic bolnav sau a necesitat o transfuzie de sânge înainte de testarea metabolică. Dacă rezultatele testării sugerează o problemă, medicul va discuta cu mama și va cere re-testare.

Hemograma. De obicei, în săptămâna dinaintea externării se efectuează un hematocrit și hemoglobina precum și numărul de reticulocite. Prematurul poate fi anemic și poate avea nevoie de transfuzie sau de medicamente ce conțin fier pentru a ajuta măduva osoasă a copilului să producă noi celule roșii. Dacă este așa, se vor face examinări de control ulterior la cabinetul pediatric sau al medicului de familie.

Studii ale somnului (pneumograma). Prematurii care continuă să prezinte apnee și bardicardie pot avea nevoie de un test special pentru a afla care este cauza acestor episoade. În funcție de stat acest test se numește studiu de somn sau pneumocardiogramă sau pneumogramă. Există diverse opinii legate de folosirea pneumogramelor și nu toate TINN le folosesc. Pneumograma nu răspunde tuturor întrebărilor legate de apnee și bradicardie și interpretarea testului variază. American Academy of Pediatrics (AAP) spune că “pneumogramele nu au valoare în a prezice sindromul de moarte subită a sugarului și nu sunt utile pentru identificarea pacienților care trebuie externați acasă cu monitor”.

Ecografia craniană. Dacă prematurul este mai mic de 30 de săptămâni probabil că a efectuat deja câteva ecografii craniene pentru a detecta hemoragia intraventriculară. Unele TINN efectuează ecografii craniene sau alte studii imagistice ale creierului în apropierea externării din spital copiilor care au avut sub 1000 g la naștere. Neonatologul va putea sugera rezonanța magnetică cerebrală în apropierea datei probabile a nașterii pentru a putea prezice mai bine nevoia de intervenții precoce și pentru a asigura cel mai pun prognostic de dezvoltare posibil. Uneori, diferite tehnici imagistice cerebrale pot arăta anomalii care nu se văd la ecografia craniană. Aceasta nu înseamnă că primele ecografii nu au fost corecte, fiecare test are propriile sale limite.

După Newborn Intensive Care: What Every Parent Needs to Know, 3rd Edition (American Academy of Pediatrics)

Sursa: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/preemie/Pages/Getting-Ready-to-Leave-the-NICU.aspx