Primul dinte al sugarului – lucruri care e bine să fie cunoscute de părinți

Primul dinte al sugarului – lucruri care e bine să fie cunoscute de părinți

  1.  Majoritatea copiilor vor avea primele erupții dentare între 6 și 12 luni. Există o mare variabilitate a momentului când va apare primul dinte – unii sugari pot să nu aibă nici un dinte până la vârsta de 1 an. În jurul vârstei de 3 luni sugarii vor începe să exploreze lumea cu gura și vor crește secrețiile salivare și vor începe să-și bage mâinile în gură. Mulți părinți se întreabă dacă aceste lucruri au sau nu de-a face cu erupția dentară dar un prim dinte probabil că nu va apare decât în jurul vârstei de 6 luni. În mod tipic primii dinți care ies sunt cei din mijloc de jos (incisivii centrali inferiori) și majoritatea sugarilor vor avea toți dinții de lapte până la vârsta de 3 ani.
  2.  Fluorul trebuie adăugat în dieta sugarului la vârsta de 6 luni. Fluorul este un mineral care ajută la prevenirea cariilor dentare întărind smalțul dintelui. Vestea bună este că fluorul este adesea adăugat apei potabile. Părinții pot oferi sugarului apă cu cana atunci când se începe cu introducerea alimentelor solide (în jurul vârstei de 6 luni). Părinții pot discuta cu pediatrul pentru a afla dacă apa potabilă este fluorinată sau dacă copilul are nevoie de suplimente de fluor. Fluorul nu se găsește, în mod tipic, în majoritatea apelor îmbuteliate.
  3.  Masajul gingiilor, oferirea unui obiect rece sau acetaminofenul ocazional în nopțile mai grele pot ușura durerea din erupția dentară a sugarului. De obicei erupția dentară nu produce mult disconfort dar mulți părinți știu când acesta apare. Sugarii pot avea semne de disconfort în zona în care erupe dintele, gingiile de acolo pot fi umflate și sensibile și sugarul poate saliva mai mult decât de obicei. Părinții pot ușura durerea erupției dentare prin masajul gingiiilor cu degetele curate, oferind obiecte solide (nu pline de lichid) precum inelele dentare sau o bucată de material curată umedă sau înghețată. Dacă se oferă un biscuit de erupție dentară părinții trebuie să urmărească sugarul să nu se înece. Se pot rupe cu ușurință bucățele de biscuit cu care sugarul se poate îneca. De asemenea, acești biscuiți nu sunt foarte nutrutivi și majoritatea conțin sare și zahăr. Temparatura sugarului poate crește un pic pe durata erupției dentare, dar, conform unui studiu din 2016 din Pediatrics, adevărata febră (temperatura peste 38 grade Celsius) nu se asociază cu erupția dentară și este mai degrabă un semn de boală sau infecție. Dacă sugarul se simte clar inconfortabil părinții pot discuta cu pediatrul despre administrarea unei doze corespunzătoare pentru greutatea copilului de acetaminofen sau, dacă sugarul are peste 6 luni, de ibuprofen. Părinții trebuie să se asigure că află de la pediatru doza corectă în ml, în funcție de vârsta și greutatea copilului. Dar mulți sugari nu au deloc probleme pe durata erupției dentare.
  4. Nu se recomandă folosirea de tablete, geluri cu benzocaină, geluri sau tablete homeopate sau coliere de chihlimbar pentru erupția dentară. Tabletele pentru erupția dentară pot conține belladona, o otravă din plante iar gelurile conțin adesea benzocaină. Belladona și benzocaina sunt comercializate pentru a amorți durerea copilului dar FDA atenționează împotriva ambelor substanțe din cauza efectelor adverse. Nici colierele de chihlimbar nu sunt recomandate, acestea, puse în jurul gâtului sugarului au risc de a produce strangulare sau sufocare. În plus, nu există studii despre eficiența acestor coliere.
  5. Părinții trebuie să spele dinții sugarului de două ori pe zi cu pastă de dinți fluorinată. De îndată ce a apărut primul dinte părinții trebuie să înceapă spălarea dinților sugarului de două ori pe zi cu pastă de dinți (cât un bob de grâu), mai ales după ultima masă din zi. Sugarul trebuie să nu fie pus la culcare fără spălarea dinților, aceasta putând duce la apariția cariilor dentare. După ce copilul împinește vârsta de 3 ani, American Academy of Pediatrics (AAP), American Dental Association (ADA) și American Academy of Pediatric Dentistry (AAPD) recomandă ca o cantitate de pasă de dinți fluorinată cât un bob de mazăre să fie folosită la spălarea dinților. Atunci când poate, copilul trebuie învățat să scuipe excesul de pastă de dinți. Cel mai bine este ca părinții să pună pasta de dinți pe periuță până când copilul ajunge la circa 6 ani. Părinții trebuie să urmărească și să asiste spălarea dinților copilului până la circa 7-8 ani. Cam atunci când copilul ăși poate scrie bine numele poate să se și spele bine pe dinți.
  6.  Părinții trebuie să discute cu pediatrul despre dinții copilului și fluorinarea acestora. În timpul consulturilor preventive pediatrul trebuie să verifice dentiția și gingiile copilului pentru a se asigura că sunt sănătoase și trebuie să discute cu părinții despre menținerea sănătății dinților. AAP și United States Preventive Services Task Force recomandă fluorinarea dinților imadiat după erupția dentară. Dacă copilul nu are dentis părinții pot discuta cu pediatrul despre aplicarea fluorului pe dinții copilului dar e de dorit găsirea unui dentist pentru copil care să facă acest lucru. Cu cât mai repede sunt fluorinați dinții cu atât mai bine sunt prevenite cariile dentare.
  7. Părinții trebuie să facă programare la dentist cât mai repede după apariția primului dinte. Copilul ar trebui să ajungă prima dată la dentist imediat după apariția primului dinte, cel mai târziu până la împlinirea vârstei de 1 an. AAP și AAPD recomandă ca toți copiii să meargă la dentist precoce pentru a stabili o ”casă dentară” până la vârsta de 1 an. Dentistul pediatru trebuie să se asigure că toți dinții se dezvoltă normal și că nu există probleme dentare, să ofere sfaturi pentru igiena corectă a dinților. În absența unui dentist pediatru și dentiștii generaliști pot face aceste lucruri.

Autori: Dina DiMaggio, Julie Cernigliaro; 2019

După American Academy of Pediatrics

Sursa: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/teething-tooth-care/Pages/Babys-First-Tooth-Facts-Parents-Should-Know.aspx