Prevenirea gripei

În fiecare an între 10 și 40% din copii fac gripă, de obicei între noiembrie și martie dar nici un sezon nu este complet sigur. Chiar și cei mai norocoși copii lipsesc adesea de la școală, au nevoie de vizite la medic și prezintă complicații precum infecțiile urechii medii, sinuzită și pneumonie. Gripa este cauza spitalizării a 7000 de copii și 26.000 de copii mici în fiecare an în SUA iar decesele copiilor din cauza gripei variază anual de la 46 la 288. Există pași care pot fi făcuți pentru protejarea copiilor de gripă și de complicațiile sale. Unii copii au în mod special risc crescut de complicații ale gripei. Sugarii și copiii mai mici de 2 ani dar și copiii cu astm și alte forme de boli pulmonare, cardiace, afecțiuni ale creierului sau sistemului nervos central, cei care primesc tratament cu aspirină sau medicamente care suprimă sistemul imun au risc crescut. Circa jumătate din copiii spitalizați cu gripă sunt complet sănătoși însă, fără nici un factor de risc.

Vaccinul antigripal este singurul mod eficient de a preveni gripa. Aceasta nu înseamnă că alte măsuri nu merită să fie luate în considerare. Evitarea persoanelor bolnave, spălarea consecventă a mâinilor, somnul bun, reducerea stresului și o dietă sănătoasă s-a demonstrat că reduc riscul de îmbolnăvire dar toate aceste eforturi sumate nu pot echilibra puterea vaccinului gripal. Circa o treime din părinți au ales să nu își vaccineze antigripal copiii în 2018, adesea din cauza dezinformării. Unii părinți nu vaccinează din cauză că cred că vaccinul produce gripal. Vaccinul gripal (un vaccin inactivat) este format din mici bucăți de virus gripal și nu poate produce gripa la fel cum o roată sau un volan nu pot conduce singure pe o stradă. Vaccinul nazal sub formă de spray (vaccin cu virus viu atenuat) poate produce simptome ușoare de gripă dar alegerea acestui vaccin este o alegere. Este adevărat că vaccinul gripal nu este eficient 100%. În majoritatea anilor vaccinul a prevenit între 50 și 90% din infecțiile gripale și ceva mai puțin în cazul copiilor mai mici de 2 ani. Dar a nu vaccina din acest motiv este ca și când nu ai purta centură de siguranță pentru că nu prevnine 100% din accidentele de mașină. Unii părinți sunt îngrijorați de reacțiile adverse ale vaccinului. Ca orice vaccin și vaccinul gripal poate produce febră și iritabilitate la unii copii și, în cazuri rare, pot apare reacții alergice. Știm acum că persoanele alergice la ou pot primi vaccinul gripal în siguranță. Virusul gripal viu atenuat nu trebuie administrat copiilor cu sistem imun deprimat. dar, comparativ cu a face gripa, reacțiile adverse la vaccin sunt minime.

Toate persoanele cu vârstă peste 6 ani trebuie să primească vaccinul gripal în fiecare an. Pentru că virusul gripal se schimbă continuu vaccinările din anii anteriori oferă slabă protecție contra gripei sezoniere. Mamele care primesc vaccinul gripal pe durata sarcinii pot să-și protejeze sugarii de gripă de la naștere. Până la vârsta de 8 ani copiii au nveoie de 2 doze de vaccin gripal la prima administrare a vaccinului. Ulterior sau după vârsta de 9 ani este nevoie de o singură doză în fiecare an. În afara vaccinului gripal există 4 medicamente care ajută la tratarea gripei: oseltamivir fosfat (Tamiflu), zanamivir (Relenza), peramivir (Rapivab) și baloxavir marboxil (Xofluza). În unele cazuri medicii prescriu aceste medicamente pacienților cu risc crescut care au fost expuși la gripă pentru a-i proteja de îmbolnăvire dar aceste medicamente nu sunt substituente ale vaccinului.

După David Hill, Megan A Moreno, JAMA Pediatrics Patient Page, Nov. 2019

Sursa: https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2755650?guestAccessKey=b0db5ba0-d870-43f4-9f37-ad6d26778109&utm_source=silverchair&utm_medium=email&utm_campaign=article_alert-jamapediatrics&utm_content=olf&utm_term=112519