Prescripțiile de antibiotice pentru copii – răspunsuri la întrebări frecvente

Folosirea antibioticelor atunci când nu sunt indicate nu va ajuta și chiar poate produce mai mult rău decât bine. De ce? Pentru că antibioticele sunt medicamente folosite pentru a trata infecții și ținta lor sunt bacteriile și nu virusurile. Înainte de prescrierea unui antibiotic medicul ar trebui să decidă dacă este medicamentul corect pentru infecția copilului.

 1. Copilul meu are o răceală foarte urâtă. De ce nu îmi scrie medicul un antibiotic?

Răcelile sunt produse de virusuri iar antibioticele sunt folosite în mod specific pentru infecțiile determinate de bacterii. În general, majoritatea simptomelor comune răcelilor – rinoree, tuse, congestie – sunt ușoare și copiii se fac bine fără medicamente. Mulți copii mici – mai ales cei care merg în colectivități – fac 6-8 răceli pe an.

 1. Nu se transformă unele răceli în infecții bacteriene? De ce să mai așteptăm cu antibioticul?

În majoritatea cazurilor infecțiile virale nu sunt urmate de infecții bacteriene. Folosirea antibioticele pentru tratarea infecțiilor virale poate duce la o infecție determinată de bacterii rezistente. De asemenea, copilul dezvolta diaree sau alte efecte secundare. Dacă copilul prezintă diaree, diaree cu scaune cu sânge sau alte efecte secundare pe durata unui tratament antibiotic se recomandă consultul la medic.

 1. Dacă secrețiile nazale sunt galbene sau verzi nu este acesta un semn de infecție bacteriană?

Mucusul galben sau verde nu înseamnă automat că sunt necesare antibiotice. Pe durata unei răceli comune este normal ca mucusul din nas să își schimbe culoarea de la secreții clare la galben sau verde. Aceste simptome durează de obicei cam 10 zile. Sinuzita este un termen care definește inflamația mucoasei nasului și sinusurilor. Un virus sau o alergie pot produce sinuzită și, în unele cazuri, și bacteriile pot fi cauza sinuzitei. Există unele semne de certitudine cum că o bacterie poate fi implicată în boala respiratorie a copilului. Dacă copilul are o răceală comună cu tuse și muci verzi care durează peste 10 zile, dacă copilul are muci groși galbeni sau verzi și febră (temperatură peste 39 grade Celsius) timp de cel puțin 3-4 zile acestea pot fi semne de sinuzită bacteriană. În cazul unei sinuzite bacteriene (care este rară) copilul poate avea nevoie de antibiotic. Înainte de prescrierea antibioticului medicul trebuie să caute și să întrebe de alte semne și să examineze copilul pentru a se asigura că antibioticul este medicamentul corect.

 1. Nu se presupune că infecțiile urechii trebuie tratate cu antibiotic?

Multe infecții ale urechii sunt produse de virusuri și nu necesită antibiotic. Dacă pediatrul suspicionează că infecția urechii copilului este dată de un virus acesta va spune părinților care sunt cele mai bune moduri de a ușura durerea de urechi a copilului până ce viroza își urmează cursul. Cel puțin jumătate din infecțiile urechii se vindecă fără antibiotic. Pentru că durerea este primul și cel mai inconfortabil simptom al infecției urechii medicul va sugera medicamente pentru durere precum acetaminofen și ibuprofen, medicamente care se pot cumpăra fără rețetă și care pot ușura durerea. Părinții trebuie să se asigure însă că folosesc doza corectă pentru greutatea și vârsta copilului. În majoritatea cazurilor durerea și febra dispar în 1-2 zile. Alte medicamente care se pot cumpăra fără prescripție precum decongestionantele și antihistaminicele nu vindecă infecțiile urechii și nu sunt recomandate pentru copiii mici. Picăturile de urechi pot ajuta durerea de ureche pe o perioadă scurtă de timp dar părinții trebuie să se consulte întotdeauna cu medicul legat de picăturile de urechi. Medicul poate prescrie antibiotic dacă copilul are febră în creștere, durere de ureche mai severă și infecție la amândouă urechile.

 1. NU se tratează toate durerile de gât cu antibiotic?

Nu. Peste 80% din durerile de gât sunt produse de un virus. Dacă copilul are roșu în gât, îi curge nasul și are o tuse lătrătoare atunci cauza probabilă este un virus și nu este nevoie de testarea pentru streptococ. Antibioticele trebuie folosite doar pentru a trata roșul în gât determinat de streptococii de grup A, infecția determinată de acest tip de bacterie fiind numită infecție streptococică. Sugarii și copiii mai mici de 3 ani fac rareori astfel de infecții streptococice dar riscul crește dacă merg în colectivitate sau au frați cu această afecțiune. Deși streptococul se răpsândește mai ales prin tuse și strănut copilul poate lua bacteria și prin atingerea jucăriei cu care s-a jucat un copil infectat. Dacă medicul suspectează, pe baza simptomelor copilului, o infecție streptococică atunci va recomanda testarea și, dacă testul este pozitiv, se prescriu antibiotice.

 1. Antibioticele au efecte secundare?

Efectele secundare apar la 1 din fiecare copil care ia antibiotic și includ erupții, reacții alergice, greață, diaree și dureri de stomac. Părinții trebuie să anunțe medicaul ori de câte ori copilul are o astfel de reacție secundară sau a avut reacții secundare la antibiotic în trecut. Uneori erupția apare pe durata tratamentului cu antibiotic. Dar nu toate erupțiile sunt considerate reacții alergice. Părinții trebuie să spună medicului dacă văd o erupție care seamănă cu urticaria pentru că aceasta poate fi o reacție alergică. Dacă copilul are o reacție alergică care produce o erupție iritantă sau urticarie aceasta trebuie trecută în fișa copilului.

 1. Cât timp are nevoie antibioticul ca să își facă efectul?

Majoritatea infecțiilor bacteriene se ameliorează în 48-72 de ore de la administrarea antibioticului. Dacă simptomele copilului se agravează sau nu se ameliorează în 72 de ore se recomandă consult medical. Dacă copilul oprește tratamentul cu antibiotic prea devreme infecția poate să nu fie complet tratată și simptomele pot reparare.

 1. Antibioticele pot duce la apariția de bacterii rezistente?

Utilizarea repetată și incorectă a antibioticelor poate duce la apariția de bacterii rezistente. Acestea sunt bacterii care nu mai pot fi omorâte de antibioticele folosite în mod uzual pentru tratarea infecțiilor bacteriene. În plus, aceste bacterii rezistente se pot răspândi la alți copii și adulți. Este foarte important ca să fie utilizate cele mai specifice antibiotice pentru tratarea infecțiilor copiilor, mai degrabă decât antibioticele cu spectru larg. Dacă copilul dezvoltă o infecție cu bacterii rezistente pot fi necesare antibiotice speciale, uneori acestea trebuind să fie administrate intravenos, în spital.

 1. Ce sunt antiviralele?

Medicamentele antivirale pot fi prescrise copiilor care au risc mai mare de a avea forme severe de boală dacă fac gripă. Pentru majoritatea celorlalte virusuri care produc tuse și simptome de răceală nu există antivirale eficiente sau acestea nu sunt recomandate.

 1. Cum pot folosi antibioticele în siguranță?

Administrând medicamentul exact așa cum a fost indicat. Nu se recomandă administrarea antibioticului folosit la copil și la frați sau prieteni (poate fi greșit și poate avea efecte nedorite). Antibioticele și alte medicamente prescrise se țin în locuri sigure, se numărăr și se monitorizează numărul de pilule înainte de a le încuia din nou și acest lucru trebuie făcut de toți membrii familiei care le folosesc. Se aruncă orice antibiotic și medicament prescris care a rămas nefolosit sau se returnează la medic ori la farmacie.

 1. Alte întrebări? Dacă părinții au orice alte întrebări sau îngrijorări legate de îngrijirea și tratamentul copilului acestea trebuie discutate cu medicul pediatru al copilului. Poate fi tentant să mergi cu copilul la o clinică unde nu este coadă atunci când copilul este bolnav dar medicul copilului cunoaște cel mai bine copilul, are fișa lui medicală și acesta este cel mai bun loc pentru a căuta răspunsuri. Academia Americană de Pediatrie nu recomandă clinicile bazate pe retail, serviciile de telemedicină sau serviciile medicale acute fără experiență pentru copii mai mici de 2 ani.

După American Academy of Pediatrics (Copyright © 2019)

Sursa: https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/medication-safety/Pages/Antibiotic-Prescriptions-for-Children.aspx?fbclid=IwAR32b3v3Q0aAjEvmfTIYQFdUIStCZv7XypKc-UZ3gg9Qj3grhLOoPfIEuVY