Premergătoarele (școala de mers) – o alegere periculoasă

Premergătoarele (școlile de mers) trimit mii de copii în spitale în fiecare an. Copiii puși în premergătoare:

  • se pot rostogoli pe scări ceea ce duce adesea la fracturi și leziuni severe ale capului, fiind modul în care copii din premergătoare se lovesc cel mai des
  • se pot arde pentru că ajung mai sus decât de obicei, pot trage mai ușor o față de masă și pot vîrsa lichide fierbinți, pot apuca o oală de mânere de pe aragaz sau pot ajunge la radiatoare, șeminee sau încălzitoare
  • se pot îneca, pot cădea în piscină sau în cadă
  • se pot otrăvi ajungând mai ușor la diverse obiecte.

Majoritatea leziunilor din premergător au loc când adulții veghează pentru că aceștia pur și simplu nu pot răspunde în timp util. Un copil aflat în premergător poate atinge o viteză de 1 m pe secundă așadar premergătoarele nu sunt sigure nici când adulții sunt în preajmă.

Premergătoarele (școlile de mers) nu aduc nici un beneficiu. Mulți părinți cred că acestea le vor ajuta copiii să învețe să meargă dar nu este așa. De fapt, premergătoarele întârzie momentul în care copilul va merge. Ce pot face părinții?

  • să arunce premergătoarele și să se asigure că nu există premergătoare în nici un loc în care este îngrijit copilul (creșe, grădinițe, la bunici sau în alte locuințe unde ajunge copilul)
  • să caute alte modalități de joacă, mai sigure precum centrul staționar de activități (arată ca și premergătoarele dar nu au roți, au de obicei scaune care se rotesc sau se leagănă), joaca în curte sau țarcul de joacă (zone de siguranță în care copiii se pot târî, pot șade sau merge) sau scaunele înalte (copiilor mari le place adesea să stea în scaune înalte și să se joace cu jucării pe masa acestora).

Standardele de siguranță

Noile standarde de siguranță pentru școlile de mers datează din 1997. În prezent pot avea dimensiuni mai mari așa încât să nu poată trece prin uși sau au sisteme care le opresc căderea pe scări. Cui toate aceste ameliorări nu se pot preveni leziunile  asociate, au în continuare roți și copiii pot în continuare să se miște repede și să ajungă în locuri înalte. Academia Americană de Pediatrie a cerut interzicerea premergătoarelor (școlile de mers) iar în Canada acestea sunt deja interzise (nu pot fi produse, importate, nu este permisă reclama la premergătoare, este interzisă vânzarea lor), Canada fiind prima țară care are o astfel de legislație. Ca atare, unul din modurile de a asigura siguranța copilului este aruncarea premergătoarelor (școlile de mers).

După Baby Walkers: What You Need to Know (American Academy of Pediatrics)

Sursa: https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/Pages/Baby-Walkers-A-Dangerous-Choice.aspx