Testarea gravidelor pentru streptococul de grup B

Gravidele trebuie să discute cu medicul despre testarea pentru streptococul de grup B la vârsta de gestație de 36-37 de săptămâni. Dacă gravida are streptococ de grup B (SGB) există riscul ca nou-născutul să se îmbolnăvească grav sau chiar să moară dacă gravida nu este testată și tratată.

Ce este de făcut? Înainte de 35 de săptămâni, dacă gravida crede că va avea nevoie de cezariană sau este posibil să intre în travaliu mai devreme trebuie să discute cu medicul un plan pentru SGB. La 35-37 de săptămâni toate gravidele trebuie să discute cu medicul despre testarea pentru SGB. Dacă testarea este negativă nu mai trbeuie făcut nimic, se discută cu medicul planul de naștere. Dacă testarea este pozitivă gravida va primi antibiotice intravenos în travaliu. Acesta va ajuta la prevenirea infecției nou-născutului cu SGB. Dacă mama este alergică la penicilină ea trebuie să spună acest lucru medicului și asistentelor. Alergia la penicilină este discutabilă și trebuie testată pentru că 9 din 10 femei care cred că sunt alergice la penicilină, de fapt, nu sunt. Dacă alergia este adevărată se va folosi alt antibiotice pentru a preveni infecția cu SGB. După testare gravida continuă controalele regulate și trebuie să spună medicului sau moașei despre toate problemele pe care le are.

Dacă testarea este pozitivă gravida trebuie să meargă la spital dacă se rup membranele amniotice sau apar contracții uterine. Antibioticele au eficiență maximă dacă sunt administrate cu minim 4 ore înainte de naștere. La spital, gravida trebuie să spună personalului că are testare pozitivă pentru SGB și dacă este alergică la penicilină.

Dacă travaliul debutează și gravida nu a fost testată pentru SGB trebuie să comunice acest lucru personalului. Dacă gravida știe că a avut testare pozitivă pentru SGB la nașterea anterioară trebuie să spună acest lucru personalului.

Streptococul de grup B este o bacterie adesea întâlnită în vaginul și rectul femeilor sănătoase de toate rasele și etniile. De fapt, 1 din 4 femei din SUA poartă acest tip de bacterie. Această bacterie poate coloniza și poate dispărea în mod natural din organism. Femeia colonizată cu SGB nu se simte rău și nu prezintă nici un simptom, de obicei SGB nu reprezintă un pericol pentru gravidă și nici alte persoane de la domiciliu, inclusiv copii, nu au risc de a se infecta cu SGB de la gravidă. Dar bacteria poate fi transmisă fătului în timpul travaliului și este periculoasă pentru făt. Testarea pentru SGB este recomandată tuturor gravidelor la vârsta de 36-37 de săptămâni pentru a afla dacă există sau nu colonizare cu acest microb. Dacă gravidele cred că vor intra mai devreme în travaliu ele trebuie să discute cu medicul un plan pentru testarea pentru SGB. Testarea nu presupune nici un risc pentru gravidă, este vorba de prelevarea unui tampon din secrețiile vaginale și rect, prelevare care nu doare. Dacă testarea este pozitivă acest lucru nu înseamnă că gravida este infectată ci doar că este colonizată cu această bacterie. De asemenea, testarea pozitivă pentru SGB nu înseamnă că gravida nu este curată și nici că are o boală cu transmitere sexuală. bacteria nu se transmite prin alimente, sex, apă sau ceva cu care venim în contact. Dacă testarea este pozitivă gravida nu primește imediat antibiotice ci doar atunci când intră în travaliu pentru a preveni răspândirea bacteriei la făt în timpul travaliului și nașterii. În travaliu gravida primește antibiotic intravenos iar medicii vor verifica nou-născutul imediat după naștere. E posibil ca nou-născutul să nu necesite antibiotice sau alte medicamente după naștere dar e posibil și să fie nevoie de tratament antibiotic.

Testarea pentru SGB trebuie efectuată cu ocazia fiecărei noi sarcini. Nu contează dacă sarcinile anterioare nu au fost pozitive pentru SGB, fiecare sarcină este diferită. Femeile cu testare pozitivă pentru SGB pot alăpta. Rareori SGB poate fi transmis prin laptele matern dar beneficiile alăptării sunt mult mai mari față de riscul de transmitere al SGB prin laptele matern. În majoirtatea cazurilor alăptarea ajută la reducerea riscului nou-născutului de a contacta infecții cu SGB ulterior în perioada de sugar.

După American Academy of Pediatrics (Copyright © 2019)

Sursa: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/Pages/Get-Tested-for-Group-B-Strep.aspx