Probleme dentare ale prematurității

Ne imaginăm cu toții că într-o zi gingiile copiilor noștri se modifică imediat după erupția primilor dinți. Ce este mai drăguț decât un micuț care te privește zâmbind cu micile perle ițite în gingie? Dar dacă există probleme pe care prematurii le pot avea imediat după erupția dentară? Nu ați vrea să fiți pregătiți? Eu nu am fost.

Una din primele probleme cărora trebuie să le facem față este întârzierea erupției dentare. Mai ales dacă prematurul a fost mic sau bolnav este comună o întârziere de aproximativ 2-6 luni. Noi am dus fostul nostru prematur de 29 de săptămâni la dentist la 12 luni pentru a ne asigura că totul e în regulă. Ni s-a spus că întârzierea ține de prematuritate și să îl aducem înapoi după ce erupe primul dinte. La 15 luni m-am bucurat și am zâmbit până la urechi că s-a întâmplat. În sfârșit! Și apoi a venit șocul. Dinții săi erau galbeni închis. Nimeni nu-mi spusese că prematurii sunt predispuși la colorații diferite ale dinților. În general, acest galben sau un maroniu sunt observate la prematurii care au avut valori mari ale bilirubinei în terapia intensivă neonatală. În cazul nostru, alimentația parenterală totală a fost folosită timp îndelungat și a dus la icter colestatic care a crescut semnificativ nivelul bilirubinei fiului nostru și a dus la colorația anormală a dinților lui. Partea proastă este legată de perierea sau curățarea lor la dentist care nu pot înlătura culoarea iar partea bună este că culoarea anormală nu afectează decât dentiția primară.

Hipoplazia smalțului dentar. Pe când ne obișnuiam cu gândul culorii anormale a dinților fiului nostru în cam primii săi6 ani de viață am fost loviți de un nou val de probleme dentare – hipoplazia smalțului. Asta înseamnă că există o lipsă de smalț care face să apară pete de culoare pe coroana dentară, neregularități ale coroanei dentare și dinții sunt mai predispuși să se fragilizeze și să se rupă ( de aceea îi lipsesc jumătate din dinții din față). Am avut de răspuns întrebării: cum să tratăm aceste probleme. Fiul nostru a mers la dentis la fiecare 3 luni pentru tratament și doar abia spre 4 ani am luat decizia de a-i restaura dinții. Majoritatea oamenilor întreabă de ce am așteptat așa de mult și ce înseamnă asta. Știam că din cauza smalțului dentar subțire o carie era inevitabilă la un moment dat și dentistul lui ne-a recomandat să așteptăm și să face totul o dată pentru că era nevoie de sedare. Au xistat mirări, temeri și șoapte dar până la urmă nu a durut. Apoi, am avut probleme de sănătate mai serioase de rezolvat legat de nevoile sale speciale înainte de a programa o procedură cosmetică care l-ar fi făcut, probabil, să fugă ori de câte ori ar fi văzut dentistul după aceea. În ziua chirurgiei ne-am internat în spital unde echipa lor specială a avut grijă să ne facă să ne simțim confortabil. După 2 ore în sala de operație am stat în sala de recuperare cu micul nostru băiețel. A fost nevoie să îi rezolve cariile, să restaureze toate ciupiturile determinate de hipoplazia smalțului și să îi sigileze dinții pentru a rămâne puternici până la erupția dinților definitivi. Aș fi vrut să știu că atunci când vine vorba despre dinții prematurului meu pot fi probleme pentru a mă pregăti de drumul de parcurs. Acum știu că totul este complet normal și vreau să știți că dacă treceți prin asta nu sunteți singurii.

Frumusețea nu este perfectă. Strălucește chiar și prin defecte.

După Cristal Grogan

Sursa: https://handtohold.org/dental-issues-prematurity/?fbclid=IwAR3SW9Z3vjVNoftzP9iv92uMLS_hthCniQvP5IOygGFzrCbz2kdLHc9r3wI