Oprirea răspândirii COVID-19

Infecția cu coronavirusul 2019 (COVID-19) este o boală infecțioasă respiratorie produsă de un nou coronavirus, SARS-CoV-2, virus recent descoperit după un focar debutat în Wuhan, China, în decembrie 2019. SARS-CoV-2 este un tip de coronavirus, o familie mare de virusuri care producla om îmbolnăviri de la răceala comună la infecții severe. COVID-19 produce o varietate de simptome la persoanele infectate și nu toate persoanele infectate au aceleași simptome. Febra, tusea seacă, scurtarea respirației, oboasela și mialgiile sunt unele din cele mai comune simptome; dar unele persoane prezintă cefalee, dureri abdominale, diaree, dureri de gât. Simptomele apar în mod tipic la 2-14 zile de la expunere deși unii pacienți pot dezvolta simptome chiar mai târziu.

Dovezile existente sugerează că virusul se poate răspândi prin picături respiratorii după ce o persoană infectată tușește sau strănută, între persoane care se află la distanță mai mică de 1,8-2 metri una de alta și prin atingerea suprafețelor pe care se așează virusul precum telefoane, clanțe, etc.

Contaminarea cu coronavirusul 2019 se poate preveni prin spălarea mâinilor timp de cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun sau dezinfecția mâinilor cu dezinfectant de mâini cu minim 62% alcool, mai ales după atingerea suprafețelor comune, folosirea toaletei, strângerea mâinilor și alte interacțiuni sociale). Se recomandă evitarea locurilor publice și menținerea unei distanțe minime de 2 metri față de alte persoane, mai ales de cei care tușesc și strănută. Cei care au probleme de sănătate mai vechi e bine să aibă mai multă grijă, să evite situațiile cu risc. Se recomandă să se evite atingerea ochilor, nasului și gurii cu mâna nespălată pentru că mâna contaminată poate transfera virurul în aceste zone și poate duce la îmbolnăvire. Se recomandă evitarea strângerii mâinilor cu alte persoane. Suprafețele care sunt folosite regulat trebuie dezinfectate folosind dezinfectați pe bază de clor sau alcool. Se recomandă purtarea măștilor faciale mai ales dacă există simptome respiratorii ori la contactul cu persoane infectate. Purtarea mănușilor în public nu oferă protecție eficientă pentru că acestea pot fi contaminate. Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun este cea mai bună cale de protejare.

După Angel N. Desai, Payal Patel, JAMA Patient Page, 20 martie 2020

Sursa: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2763533