De la începutul lui decembrie 2019, infecția cu coronavirus 19 (COVID-19) a devenit prevalentă în China și până la urmă s-a răspândit în alte țări. Există puține cazuri publicate de COVID-19 în sarcină și datorită posibilității de transmitere verticală de la mamă la făt există îngrijorări că feții ar putea avea risc de infecție congenitală COVID-19. Metode: A fost revizuit riscul de transmitere verticală a COVID-19 la feții mamelor infectate folosind articolele publicate sau website-uri oficiale până pe 4 martie 2020. Rezultate: A fost raportat un total de 31 de gravide infectate COVID-19. Nu a fost detectată nici o infecție la nou-născuții sau în placentele acestora. 2 mame cu decedat din cauza complicațiilor respiratorii ale COVID-19 după naștere. Concluzie: Pe baza informațiilor limitate nu există dovezi de transmitere intrauterină a COVID-19 de la gravidele infectate la feții lor. Mamele pot avea risc crescut pentru complicații respiratorii mai severe.
Introducere. Noul coronavirus a fost detectat prima dată în Wuhan City, capitala provinciei Hubei, cu o populație de 11 milioane. În timpul primelor săptămâni din ianuarie 2020 virusul COVID-19 s-a răspândit rapid spre alte țări, inclusiv Tailanda, Japonia, Coreea, UA și Iran. Pe 7 ianuarie 2020 cercetătorii din China au identificat agentul etiologic al epidemiei drept un coronavirus necunoscut anterior care a fost denumit 2019-nCoV (noul coronavirus 2019). Pe 11 februarie 2020 boala produsă de noul coronavirus a primit numele oficial de infecție cu coronavirus 2019 (COVID-19) din partea OMS și International Committee on Taxonomy of Viruses a propus denumirea de SARS-CoV-2 pentru virusul care produce COVID-19. Cele mai comune manifestări ale COVID-19 sunt febra, tusea și oboseala sau mialgia, producția de spută și durerile de cap. Pneumonia virală este o cauză importantă de morbiditate și mortalitate la gravide. Pneumoniile materne se asociază cu câteva prognostice obstetricale adverse precum ruperea prematură a membranelor amniotice și travaliul prematur, decesul fetal intrauterin, restricția de creștere intrauterină și decesul neonatal. De la apariția coronavirusului neobservat anterior la oameni există puține informații despre prognosticele adverse ale sarcinii la gravidele cu COVID-19. Coronavirusurile sunt virusuri cu anvelopă, cu ARN monocatenar, nesegmentat care produc îmbolnăviri care variază de la răceala comună la afecțiuni severe și fatale. Au fost raportate puține prognostice adverse la copii (de ex. avorturi sau decese fetale). Nu este clar însă dacă aceste prognostice sunt asociate infecției materne și în acest moment nu se cunoaște riscul de efecte adeverse pentru copil. Informații de la alte infecții cu coronavirus (SARS-CoV și MERS-CoV) sugerează că gravidele pot avea risc de boli mai severe, morbiditate și mortalitate comparativ cu populația generală. În acest moment se cunosc foarte puține lucruri despre COVID-19, în mod particular legat de gravide și nou-născuți și în prezent nu există recomandări specifice pentru evaluarea sau managementul COVID-19. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a dezvoltat Interim Guidance on Breastfeeding for a Mother Confirmed or Under Investigation for COVID-19 (recomandări pentru alăptare în cazul mamelor suspectate sau confirmate cu COVID-19). În prezent nu se știe dacă virusul COVID-19 se poate transmite prin laptele materne dar se știe că o mamă infectată poate transmite virusul prin picături respiratorii pe durata alăptării.
COVID-19. Cum virusul COVID-19 continuă să se răspândească probabil că vom vedea mai multe infecții la gravide. Nu se știe dacă COVID-19 crește riscul de avort, deces fetal, naștere prematură, tahicardie fetală și suferință fetală. Conform website-ului oficial al Ministry of Health and Medical Education (MOHME) din provinciile Mazandaran și Zanjan din Iran, s-au născut 3 copii din gravide infectate. Dintre aceste 3 cazuri de infecție COVID-19 2 mame au dezvoltat sindrom acut de detresă respiratorie (ARDS) după naștere și au decedat. Conform website-urilor, nou-născuții lor au fost negativi la testarea pentru COVID-19. Se pare că infecția COVID-19 a gravidelor poate crește riscul de mortalitate maternă. Chen et al. au raportat caracteristicile clinice și patologia placentară a 3 femei cu infecție COVID-19 confirmată. Acidul nucleic COVID-19 nu a fost detectat în placente și exsudatele faringiene neonatale la RT-PCR. Mai mult, aceștia au aflat că caracteristicile clinice ale gravidei infectate din sarcina tardivă au fost similare ci cele ale pacienților non-gravizi și nu a fost identificat prognostic nefavorabil în cele 3 cazuri. Într-un alt studiu, Chen et al. au evaluat foile clinice, rezultatele de laborator și computer-tomografiile toracice la 9 gravide cu COVID-19 confirmate de laborator și internate la Zhongnan Hospital of Wuhan University, Wuhan, China, între 20 ianuarie și 31 ianuarie 2020. Rezultatele lor au arătat că caracteristicile clinice ale COVID-19 la gravide au fost similare femeilor infectate ne-gravide și au raportat 9 nou-născuți vii și nici unul din pacienți nu a dezvoltat COVID-19 sever și nu a decedat și toate testele au fost negative pentru virus la neonates. Rezultatele lor ausțin faptul că în prezent nu există dovezi pentru transmiterea verticală la mamele infectate aflate la finalul sarcinii. Într-un studiu retrospectiv, Zhang et al. au evaluat efectul COVID-19 asupra prognosticelor sarcinii și neonatale la 16 femei infectate COVID-19 și 45 femei fără COVID-19 care au suferit operație cezariană în provincia Hubei. Nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește suferința fetală, prezența lichidului amniotic meconial, nașterea prematură și asfixia neonatală între cele 2 grupuri. Autorii nu au identificat infecții cu 2019-nCoV la nou-născuții născuți din mame cu COVID-19. Pentru tratamentul contracțiilor uterine slabe au fost folosite carbetocin sau carboprost trometamine mai mult la cezarienele gravidelor infectate comparativ cu gravidele sănătoase. S-a observat că terminarea sarcinii după 32–34 săptămâni prin cezariană nu s-a asociat cu risc crescut de complicații materne la gravidele cu indicații de chirurgie obstetricală sau boală COVID-19 critică ci a fost benefică pentru tratamentul și reabilitarea pneumoniei materne.
MERS-CoV or SARS-CoV . Studiile nu au raportat încă transmiterea continuă a MERS-CoV sau SARS-CoV în comunități în afara instituțiilor de sănătate. În 2014,
Lam et al., într-un studiu caz-control care a inclus 10 gravide infectate cu SARS-CoV și 40 de femei ne-gravide cu SARS au evaluat evoluția clinică și prognosticele femeilor cu sindrom acut de suferință respiratorie. Rezultatele lor au arătat că sarcina pare să nu aibă efect asupra simptomelor clinice sau momentului prezentării după debutul simptomelor. Dar complicațiile și prognosticele adverse, inclusiv spitalizarea prelungită, insuficiența renală și coagulopatia intravasculară diseminată la gravide au fost statistic semnificativ crescute. Autorii au raportat că nevoia de ventilație mecanică și rata de mortalitate au fost mai frecvente față de femeile ne-gravide. Alte studii din SUA, Canada și Hong Kong au reportat că aceste femei gravide au necesitat ventilație mecanică, hemodializă datorită insuficienței acute renale, au dezvoltat convulsii și lichid cefalorahidian pozitiv pentru SARS-CoV mai frecvent. Aceste studii nu au raportat decese fetale la mamele infectate. Conform acestor studii toate mamele s-au recuperat și testele nou-născuților lor pentru ARN SARS-CoV au fost
negative. Într-un alt studiu, Maxwell et al. au reportat că din 7 gravide cu SARS-CoV dintr-o unitate desemnată SARS 2 mame cu decedat și 4 au necesitat spitalizare în terapie intensivă și ventilație mceanică. 2 mame infectate s-au recuperat și au menținut sarcina dar au avut copii cu restricție de creștere intrauterină. Dintre nou-născuții vii nici unul nu a avut dovezi clinice sau de laborator de infecție SARS-CoV. Ng et al., au evaluat într-un studiu patologia placentară la 7 gravide infectate cu SARS-CoV. În 2 cazuri de femei convalescente după infecție SARS-CoV în primul trimestru de sarcină placentele erau normale. La alte 3 mame placentele au prezentat fibrină crescută subchorionic și intervilos ceea ce s-ar putea asocia cu un flux sangvin anormal prin placentă.
Concluzii. Există informații puține despre transmiterea verticală, prevalența și aspectele clinice ale COVID-19 în timpul sarcinii, nașterii și perioadei postnatale. În prezent nu există dovezi pentru transmiterea intrauterină verticală a COVID-19 de la gravidele infectate la feții lor. Dar mamele infectate pot avea risc crescut de complicații respiratorii mai severe. Este bine cunoscut faptul că o mamă poate transmite virusul COVID-19 prin picături respiratorii pe durata alăptării. Astfel, mamele cu COVID-19 suspectat sau confirmat ar trebui să respecte precauțiile standard și de contact pe durata alăptării.
Autori: Mojgan Karimi-Zarchia, et al; 20 Martie 2020 FETAL AND PEDIATRIC PATHOLOGY; https://doi.org/10.1080/15513815.2020.1747120
Referințe:
[1] Rasmussen SA, Smulian JC, Lednicky JA, Wen TS, Jamieson DJ. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) and pregnancy: what obstetricians need to know. Am J Obstet Gynecol. 2020. pii: S0002-9378(20)30197-6.
[2] Working Group for the Prevention and Control of Neonatal 2019-nCoV Infection in the Perinatal Period of the Editorial Committee of Chinese Journal of Contemporary Pediatrics. [Perinatal and neonatal management plan for prevention and control of 2019 novel coronavirus infection (1st Edition)]. Zhongguo Dang Dai Er Ke Za Zhi. 2020;22: 87–90.
[3] Schwartz DA, Graham AL. Potential maternal and infant outcomes from (Wuhan)
Coronavirus 2019-nCoV infecting pregnant women: lessons from SARS, MERS, and other human coronavirus infections. Viruses. 2020;12(2):194. doi:10.3390/v12020.
[4] Ma K, Chen T, Han MF, Guo W, Ning Q. [Management and clinical thinking of
Coronavirus Disease 2019]. Zhonghua Gan Zang Bing Za Zhi. 2020;28:E002.
[5] World Health Organization. Coronavirus disease (COVID-19) outbreak; n.d. [accessed 2020 Mar 4]. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019.
[6] Gorbalenya AE. Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus—the species and its viruses, a statement of the Coronavirus Study Group. BioRxiv 2020:2020.02.07.937862.
[7] Zhu ZB, Zhong CK, Zhang KX, Dong C, Peng H, Xu T, Wang AL, Guo ZR, Zhang YH. [Epidemic trend of corona virus disease 2019 (COVID-19) in mainland China]. Zhonghua Yu Fang Yi Xue Za Zhi. 2020;54:E022.
[8] Yang HY, Duan GC. [Analysis on the epidemic factors for the corona virus disease]. Zhonghua Yu Fang Yi Xue Za Zhi. 2020;54:E021.
[9] Berkowitz K, LaSala A. Risk factors associated with the increasing prevalence of pneumonia during pregnancy. Am J Obstetr Gynecol. 1990;163:981–5.
[10] Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Immunization and Respiratory Diseases. Interim infection prevention and control recommendations for patients with confirmed 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) or patients under investigation for 2019-nCoV in healthcare settings. Centers for Disease Control and Prevention; 2020 Feb 28 [accessed 2020 Mar 4].
[11] Tasnim Agency. Birth of a neonate from infected mother COVID-19 in Babol city; 2020 Mar 3 [Accessed 2020 Mar 4].
[12] Chen S, Huang B, Luo DJ, Li X, Yang F, Zhao Y, Nie X, Huang BX. [Pregnant women with new coronavirus infection: a clinical characteristics and placental pathological analysis of three cases]. Zhonghua Bing Li Xue Za Zhi. 2020;49:E005.
[13] Chen H, Guo J, Wang C, Luo F, Yu X, Zhang W, Li J, Zhao D, Xu D, Gong Q, et al. Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records. Lancet. 2020; 395(10226):809–15. doi:10.1016/S0140-6736(20)30360-3.
[14] Zhang L, Jiang Y, Wei M, Cheng BH, Zhou XC, Li J, Tian JH, Dong L, Hu RH. [Analysis of the pregnancy outcomes in pregnant women with COVID-19 in Hubei Province]. Zhonghua Fu Chan Ke Za Zhi. 2020;55(0):E009.
[15] Lam CM, Wong SF, Leung TN, Chow KM, Yu WC, Wong TY, Lai ST, Ho LC. A casecontrolled study comparing clinical course and outcomes of pregnant and non-pregnant women with severe acute respiratory syndrome. BJOG. 2004;111:771–4.
[16] Robertson CA, Lowther SA, Birch T, Tan C, Sorhage F, Stockman L, McDonald C,
Lingappa JR, Bresnitz E. SARS and pregnancy: a case report. Emerg Infect Dis. 2004;10: 345–8. doi:10.3201/eid1002.030736.
[17] Yudin MH, Steele DM, Sgro MD, Read SE, Kopplin P, Gough KA. Severe acute respiratory syndrome in pregnancy. Obstetr Gynecol. 2005;105:124–7.
[18] Maxwell C, McGeer A, Tai KFY, Sermer M. No. 225-Management guidelines for obstetric patients and neonates born to mothers with suspected or probable severe acute respiratory syndrome (SARS). J Obstetr Gynaecol Can. 2017;39:e130–7.
[19] Ng PC, Leung CW, Chiu WK, Wong SF, Hon E. SARS in newborns and children. Biol Neonate. 2004;85:293–8. doi:10.1159/000078174.