Sfaturi pentru reducerea riscului de defecte congenitale

Nu toate anomaliile congenitale pot fi prevenite dar viitoarele mame pot crește șansele de a avea un copil sănătos prin îngrijirea corectă a sănătății și adoptarea de comportamente sănătoase înainte și pe durata sarcinii. Mamele trebuie să aibă grijă de ele și să facă tot ceea ce este mai bine pentru copil.

  1. Administrarea a 400 micrograme de acid folic în fiecare zi. Acidul folic este important pentru că poate preveni defecte ale creierului și măduvei copilului. Aceste defecte se dezvoltă foarte devreme în sarcină, atunci când tubul neural – din care se va forma creierul și măducva spinării – nu se închide corect. Femeile trebuie să înceapă să ia acid folic cu cel puțin o lună înainte de a deveni gravide și continuu pe durata sarcinii. În afara consumului de alimente care conțin folat natural femeile pot să ia această vitamină zilnic. Majoritatea vitaminelor conțin cantitatea de acid folic de care au nevoie zilnic femeile. E bine însă ca eticheta produsului să fie verificată pentru a conține 100% din necesarul zilnic care este de 400 micrograme pe zi. Se pot, de asemenea, în unele țări, consuma alimente fortifiate cu acid folic precum pâine, cereale pentru micul dejun sau făină de mălai. Și aceste produse trebuie verificate pe etichetă privind conținutul de acid folic (folat).
  2. Programarea unei vizite la medic înainte de a începe sau opri orice medicament. Multe femei au nevoie să ia medicamente pentru a se menține sănătoase pe durata sarcinii. Dacă o femeie dorește să aibă un copil trebuie să discute medicația pe care o ia în mod curent cu medicul sau cu farmacistul. Crearea unui plan de terapie pentru boala mamei înainte ca această să rămână gravidă ajută la sănătatea mamei și a copilului în curs de dezvoltare.
  3. La zi cu vaccinurile, inclusiv cu cel gripal. Vaccinurile ajută gravidele să fie protejate și ele și faptul în dezvoltare împotriva unor afecțiuni serioase. Vaccinarea gripală și împotriva tusei convulsive pe durata fiecărei sarcini ajută la protecția mamei și copilului. Vaccinarea gripală se poate face înaintea și în timpul sarcinii. Vaccinarea împotriva tusei convulsive se face în trimestrul 3 al fiecărei sarcini.
  4. Înainte de a rămâne însărcinată se recomandă atingerea unei greutăți sănătoase. Obezitatea crește riscul pentru câteva defecte congenitale serioase și alte complicații ale sarcinii. Dacă femeia este prea slabă, prezintă exces ponderal sau obezitate trebuie să discute cu medicul despre modul în care poate atinge și menține o greutate ănătoasă înainte de a rămâne însărcinată. Stilul de viață, care include alimentație sănătoasă și activitate fizică regulată, este important.
  5. Evitarea substanțelor dăunătoare pe durata sarcinii – alcool, tutun, droguri. Nu există o cantitate sigură de alcool în perioada în care femeile doresc să rămână însărcinate sau pe durata sarcinii. Alcoolul produce probleme fătului în dezvoltare pe toată durata sarcinii, consumul de alcool trebuie oprit chiar dinainte de a obține sarcina, atunci când se dorește acest lucru. Fumatul produce cancer, boli de inimă și alte probleme majore de sănătate. Fumatul pe timpul sarcinii dăunează fptului în dezvoltare și poate produce unele defecte congenitale. Renunțarea la fumat ajută gravida să se simtă mai bine și oferă un mediu înconjurător mai sănătos copilului. Utilizarea unor droguri pe durata sarcinii poate produce probleme de sănătate mamei și copilului. Acestea trebuie oprite înainte de obținerea sarcinii și pentru aceasta femeile pot apela la consiliere și servicii de suport.

După Division of Birth Defects and Developmental Disabilities, NCBDDD, Centers for Disease Control and Prevention

Sursa: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/Pages/Reduce-the-Risk-of-Birth-Defects.aspx