Sistemul imun al femeii se schimbă pe durata unei sarcini normale într-un mod extrem de orchestrat, spun cercetătorii de la Stanford ale căror rezultate pregătesc terenul pentru teste care pot prezice nașterea prematură. Cercetătorii au finalizat prima caracterizare a schimbărilor meticulos organizate ale sistemului imun pe durata sarcinii. Rezultatele au fost publicate în Science Immunology și arată că există un orar imun al sarcinii sugerând că medicii ar putea curând prezice nașterea prematură. ”Sarcina este o stare imunologică unică. Schimbările sistemului imun apar după un model precis și predictibil în sarcina normală”, spune Brice Gaudilliere, conferențiar de anesteziologie, medicină perioperativă și medicina durerii. Deși medicii știau demult că sistemul imun al gravidei se ajustează pentru a preveni respingerea fătului de către organismul mamei nimeni nu a investigat scopul deplin al acestor schimbări și nimeni nu s-a întrebat dacă momentul lor este strâns controlat. Noile cercetări vin de la March of Dimes Prematurity Research Center at Stanford University, care are ca scop înțelegerea cauzelor nașterii premature și a modului în care acestea pot fi prevenite. Aproape 10% din copiii americani se nasc prematur, cu 3 sau mai multe săptămâni înainte de termen, dar medicilor le lipsește un test de încredere care să prezică aceste nașteri premature. ”Este interesantă existența acestui ceas imunologic al sarcinii. Acum avem o referință a dezvoltării normale a sistemului imun pe durata sarcinii și putem folosi asta ca bază pentru studii viitoare pentru a înțelege când sistemul imun al gravidei nu se poate adapta sarcinii în modul așteptat”, spune Nima Aghaeepour, alt autor al studiului. Cercetări anterioare de la Stanford și nu numai au sugerat că răspunsurile inflamatorii imune pot ajuta la declanșarea prematură a travaliului. Dacă cercetătorii vor găsi o semnătură imună a nașterii premature atunci vor putea crea un test pentru a o detecta. Studiul a utilizat probe de cânge colectate de la 18 femei cu sarcini duse la termen. Fiecare gravidă a oferit 4 probe de sânge, una pe durata fiecărui trimestru de sarcină și una la 6 săptămâni după naștere. Au fost foloiste probe adiționale de la alte 10 femei cu sarcini la termen pentru validarea rezultatelor.
Cum trec celulele imune prin sarcină
Cercetătorii au folosit citometria de masă, o tehnică dezvoltată la Stanford pentru a măsura simultan până la 50 de proprietăți ale fiecărei celule imune din probele de sânge. Au numărat tipurile de celule imune, au evaluat căile de semnalizare cele mai active din fiecare celulă și au aflat câte celule au reacționat la stimularea cu componente care mimează infecția cu virusuri sau bacterii. Apoi cercetătorii au descris pentru prima dată în detaliu cum se schimbă sistemul imun pe durata sarcinii. ”Avem un algoritm care ne spune cum experimentează fiecare celulă imună în mod specific sarcina”, spune dr. Gaudilliere. În loc să grupeze probele de sânge ale femeilor după trimestru modelul a tratat vârsta de gestație ca o variabilă continuă și a permis cercetătorilor să afle momentul exact din sarcină în care a fost prelevată proba. Modelul matematic a incorporat și cunoștințe din literatură despre cum se comportă celulele imune la indivizi în afara sarcinii pentru a putea afla care rezultate sunt cele mai importante. Modelul a îmbunătățit înțelegerea sistemului imun mai mult decât software-ul de mapping care știe ce străzi au sens unic și dă cele mai bune direcții. ”Dacă există câteva modele care sunt statistic echivalente ne interesează modelul care este cel mai apropiat de cunoștințele existente de imunologie”, spune dr. Aghaeepour.
Speranțe de a afla ”locul dulce”
Studiul a confirmat aspectele imune ale sarcinii cunoscute deja. De exemplu, cercetătorii spun că celulele natural killer și neutrofilele au acțiune crescută în sarcină și au descoperit câteva aspecte anterior neapreciate ale modului în care se schimbă sistemul imun precum faptul că activitatea căii de semnalizare STAT5 din celulele t CD4+ crește progresiv pe durata sarcinii după un orar precis atingând în final nivele mult mai mari decât în afara sarcinii. Calea STAT5 este implicată în ajutarea unui alt grup de celule imune, celulele T reglatorii, să se diferențieze. Interesant, cercetări anterioare pe animale au indicat că celulele T reglatorii sunt importante pentru menținerea sarcinii. Pasul următor va fi efectuarea unor cercetări similare folosind sânge de la femei care nasc prematur pentru a vedea traiectoriilor funcției lor imune și cum diferă de normal. ”Suntem în mod special interesați să înțelegem mai bine ce se întâmplă foarte devreme și foarte tardiv în sarcină. Am vrea să cedem dacă există vreun punct de schimbare, un punct dulce unde devierea de la normal ar fi maximă, cu patologie”, spune dr. Gaudilliere. Este foarte interesantă existența acestui ceas imunologic al sarcinii. ”Sistemul imun nu acționează izolat și acum vrem să știm profilul interacțiunilor cu alte aspecte ale biologiei materne precum genetica, metabolismul și comunitățile microbiene pentru a forma un ceas biologis holistic al sarcinii”, spune și dr. Aghaeepour. Studiul este un exemplu al concentrării Stanford Medicine asupra sănătății cu precizie și cu scopul de a anticipa și preveni boli la persoanele sănătoase, de a diagnostica precis și trata bolile la cei bolnavi.
După Erin Digitale