Sarcina și sănătatea orală – adevăr sau ficțiune?

Multe credințe legate de sarcină și sănătatea orală au fost transmise din generație în generație.

  1. E adevărat că femeile pot pierde un dinte pe durata sarcinii? Se crede, în mod comun, că femeile pierd un dinte pe durata sarcinii dar cu o bună igienă orală și cu îngrijire profesionistă a sănătății gurii dinții gravidelor pot rămâne sănătoși.
  2. Fătul chiar fură din calciul mamei sale? Multe persoane cred că feții fură din calciul mamei lor și de aceea gravidele fac carii. Dar nu este adevărat, pe durata sarcinii femeile pot avea risc crescut de apariție a cariilor datorită fapului că mănâncă mai frecvent pentru a preveni greața. Cariile pot fi prevenite 100%. Dar netratate, cariile pot produce dureri de dinți și pierderea acestora.
  3. Gravidele au risc mai mare de gingivită? Pe durata sarcinii, organismul femeilor trece prin modificări complicate și multe gravide observă că au gingii dureroase, moi, predispuse la sângerare. Acestea sunt simptome de gingivită, o infecție a țesutului gingiilor. Oricine poate dezvolta gingivită dar gravidele au risc mai mare datorită schimbărilor lor hormonale. Netratată, gingivita poate duce la afectarea serioasă a gingiilor și pierderea dinților.
  4. Cum pot gravidele preveni cariile și gingivita? Cel mai bun mod de a preveni cariile și gingivita la gravide este menținerea curată a dinților și gingiilor. Perierea cu pasă de dinți fluorinată de 2 ori pe zi, folosirea aței dentare zilnic și curățarea profesională a dinților sunt cele mai bune moduri de menținerea a sănătății dinților și gingiilor gravidei. Ajută, de asemenea, evitarea alimentelor care conțin mult zahăr. Dacă apar carii singurul mod de oprire a evoluției acestora este tratamentul stomatologic. Când sunt prevenite sau tratate cariile dentare și gingivita nu există nici un motiv pentru care gravida poate să își piardă dinții.

După Brush Up on Oral Health Newsletter (The National Center on Health)

Sursa: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/Pages/Pregnancy-and-Oral-Health-Truth-or-Fiction.aspx