Nou-născutul şi prematurul – Ce este hipoglicemia?

_DSC5618

Glucoza este o sursă esențială de energie a organismului. Nivelele de glucoză (zahăr) din sânge scad după naștere și dacă li se permite să scadă prea mult pot duce la apariția de leziuni cerebrale și alte probleme. Nivelule scăzut al glucozei în sânge (numit hipoglicemie) apare atunci când nivelul glucozei scade sub 30 mg/dl (sau 1,65 mmol/L) în primele 24 de ore după naștere sau sub 45 mg/dl (sau sub 2,5 mmol/L) după 24 de ore de la naștere. Hipoglicemia ușoară poate fi asimptomatică în primele 1-2 zile de viață.

Cine este afectat și care sunt factorii de risc?

Hipoglicemia este unul din cele mai comune simptome la nou-născut. Copiii care se nasc prematur, sunt mici pentru vârsta de gestație sau se nasc din mame cu diabet au risc crescut pentru a prezenta hipoglicemie.
Care este cauza hipoglicemiei?

Cauzele hipoglicemiei include depozite limitate de glicogen (care poate fi transformat în glucoză) și nevoile crescute de glucoză. Aceasta apare în cele 3 situații – prematuritate, nou-născut mic pentru vârsta de gestație și nou-născut din mamă cu diabet – și, de asemenea, în infecții sau dacă temperatura corpului copilului scade. Există multe alte cauze rare de hipoglicemie pe care medicul le va testa dacă hipoglicemia nu se rezolvă rapid și nu există alți factori de risc.

Cum se pune diagnosticul?

Simptomele, care pot fi detectate de echipa de îngrijire, include scăderea tonusului muscular (hipotonie), letargie sau apatie, dificultăți de alimentație, culoare albăstruie sau vineție a pielii (cianoză), apnee sau temperatură redusă a corpului (hipotermie) și convulsii. De obicei, copiii cu risc de hipoglicemie sunt evaluați prin screening după naștere prin măsurarea nivelului glucozei în sânge. O asistentă sau medicul recoltează o mică probă de sânge din călcâi, dintr-o venă sau de pe un cateter venos pe care nu este infuzată glucoză. Această probă poate fi analizată fie folosind aparate specifice pentru testarea nivelului de glucoză din sânge (numite glucometre) fie în laborator. Uneori acest screening se repetă la intervale regulate de timp în primele ore sau zile de viață în funcție de starea generală de sănătate a copilului.

Cum se tratează?

Dacă hipoglicemia persistă în ciuda alimentației orale sau se asociază cu simptome severe, echipa medicală poate administra glucoză oral sau intravenos prin administrarea unei soluții care conține glucoză (de obicei 5 sau 10%) pentru a restabili nivelul glicemiei. Administrarea de glucoză depinde de starea generală de sănătate a copilului.
Sursa: http://www.efcni.org/index.php?id=2253&L=0%27A%3D0