Ce este displazia de şold?

Displazia de şold este un termen medical are defineşte instabilitatea sau laxitatea articulaţiei şoldului, afecţiune care afectează mii de copii anual. Severitatea variază de la simpla instabilitate a şoldului la dislocare completă. Aproximativ 1 din 20 de nou-născuţi născuţi la termen prezintă instabilitatea şoldului şi 2-3 din 1000 de nou-născuţi au nevoie de tratament pentru displazie de şold.

Displazia de şold nu este o malformaţie congenitală pentru că nu lipseşte nimic. Această laxitate se datorează hormonilor materni care ajută ligamentele să se relaxeze în timpul naşterii. Din cauza acestor hormoni displazia de şold apare mai des la fetiţe decât la băieţi. De asemenea, poziţia copilului în uter poate determina forţarea întinderii articulaţiei şoldului şi apariţia instabilităţii articulare.

Din fericire majoritatea displaziilor de şold dispar în mod normal şi şoldurile cresc normal ulterior. Aceasta se întâmplă în 90% din cazuri DAR înfăşarea strânsă a picioarelor, factori genetici şi alte afecţiuni pot împiedica corecţia spontană a displaziei. De curând, studiile au arătat că forme uşoare de displazie a şoldului sunt cauze frecvente de artrită a şoldului la adulţi tineri. Aproximativ 1 din 3 din cazurile care necesită protezare de şold  înaintea vârstei de 50 de ani se datorează unei displazii de şold care a scăpat diagnosticului. Circa 10% din toate cazurile de protezare de şold se datorează unor forme minore de displazie de şold.

Prevenirea şi tratamentul precoce al displaziei de şold sunt cheia unui tratament simplu, înainte ca dislocarea şoldului să devină apară sau şoldul să se fixeze într-o poziţie incorectă.

Factori de risc

Istoricul familial de displazie de şold şi naşterea în prezentaţie pelviană sunt cei mai importanţi factori de risc pentru displazia de şold. Aproape 1 din 4 copii născuţi în prezentaţie pelviană au un grad de displazie de şold. Circa 1 din 8 copii vor avea displazie de şold dacă unul din părinţi a avut displazie de şold. Riscul creşte la 1 din 3 copii dacă mama şi un frate au avut displazie de şold. Fetele sunt mult mai des afectate decât băieţii. Factorii de risc se pot suma, astfel încât o fetiţă născută în prezentaţie pelviană cu rude în familie care au avut displazie de şold este foarte probabil să prezintă şi ea displazie de şold.

Alţi factori de risc pentru displazie sunt: fetiţă primă născută în familie, picioare strâmbe sau deformate, băiat cu greutate peste 4000g la naştere, mamă peste 35 de ani, articulaţia şoldului prezintă o pocnitură la mişcare.

Dacă copilul dvs. are unul sau mai mulţi din aceşti factori de risc, asiguraţi-vă că medicul verifică normalitatea articulaţiilor şoldului înainte ca piticul dvs. să împlinească vârsta de 6 luni. De asemenea, citiţi şi cereţi informaţii despre cum vă puteţi proteja copilul pentru a nu face displazie de şold.

Cum se pune diagnosticul?

Displazia şi dislocarea şoldului sunt evidenţiate, de obicei, prin examinarea ecografică de rutină a articulaţiei şoldului. Ecografia de şold este recomandată copiilor care prezintă factori de risc şi dacă pediatrul suspectează o displazie de şold. Ecografia de şold nu are efecte negative asupra copilului, nu este dureroasă şi permite medicului să observe conformaţia şoldului copilului. De asemenea, ecografia poate evidenţia dacă articulaţia şoldului este sau nu slabă, dacă prezintă riscul de dislocare. Ecografia de şold se efectuează rareori înainte de vârsta de 2 săptămâni de viaţă pentru că foarte mulţi copii au articulaţii laxe, instabile în primele săptămâni de viaţă, articulaţia devenind mai stabilă după ce hormonii relaxanţi primiţi de la mamă în timpul vieţii intrauterine dispar din organismul copilului. Academia Americană de Pediatrie recomandă ecografie de şold la vârsta de 6 săptămâni tuturor fetiţelor care s-au născut în prezentaţie pelviană. Ecografia de şold este recomandată şi altor categorii de copii care prezintă factori de risc, mai ales dacă medicul pediatru suspectează o displazie de şold. Radiografia de şold este uneori recomandată la vârsta de 4 luni, după ce oasele sunt mai bine formate.

Sursa: International Institute for Hip Dysplasia