Laptele matern poate conţine nivele diferite de nutrienţi în funcţie de sexul copilului pentru a asigura nevoile diferite de creştere ale copiilor. Nivelele de nutrienţi din laptele matern au efecte asupra creşterii, comportamentului şi temperamentului copilului, efecte care pot dura pentru toată viaţa. Probabil că şi formulele ar trebui adaptate pentru fete şi băieţi pentru a reflecta diferenţele din laptele matern, diferenţe pe care mama le face în funcţie de sexul copilului, aceasta este ceea ce spun acum cercetătorii.
Teste efectuate pe laptele matern al maimuţelor şi pe laptele matern uman au arătat că nivelurile de grăsime, proteine, vitamine, zahăr, minerale şi hormoni variază enorm şi există dovezi că laptele produs pentru fetiţe şi băieţi este întotdeauna diferit. Această construcţie diferită a laptelui matern are efecte directe asupra creşterii copilului dar şi asupra temperamentului şi comportamentului acestuia, efecte care pot persista pe toată durata vieţii. Oamenii de ştiinţă suspectează că laptele matern este ajustat în mod natural pentru a se adapta nevoilor diferite de creştere ale celor două sexe. Rezultatele i-au făcut pe oamenii de ştiinţă să sugereze că şi formulele ar trebui să fie ajustate în funcţie de diferenţele observate în laptele matern. „Avem motive bune să fim sceptici în ceea ce priveşte o formulă adaptată tuturor”, spune prof. Katie Hinde, biolog evoluţionist la Harvard University. Prof. Hinde a descris cercetările sale pe maimuţe rhesus, cercetări care au demonstrat că mamele produc lapte cu 35% mai multe grăsimi şi proteine pentru puii de sex masculin şi lapte chiar şi mai bogat atunci când se naşte primul pui de sex masculin. Când laptele a fost produs pentru puii de sex feminin, laptele a fost mai puţin gras şi a conţinut mai mult calciu, probabil pentru a susţine creşterea mai rapidă a scheletului acestora. De asemenea, mamele cu produs mai mult lapte pentru puii de sex feminin şi, în final, în decursul alăptării, puii de sex feminin au primit aceeaşi cantitate de grăsime ca şi cei de sex masculin. „Reţetele pentru lapte pentru fii şi fiice pot fi diferite iar diferenţele pot fi mari şi în funcţie de numărul de naşteri al mamei, mai ales la primul pui”, a spus prof. Hinde. „Băieţii şi fetele au traiectorii de dezvoltare diferite astfel încât, dacă nu primesc ceea ce au nevoie, dezvoltarea lor nu va fi optimă.”
Într-un alt studiu, prof. Hinde a evaluat nivelul de cortizolului – hormon de stress – dn laptele matern şi cum afectează acesta comportamentul copilului. Cercetările anterioare la om arătaseră că concentraţiile mai mari de cortizol au crescut nivelul de iritabilitate la fetiţe şi că acestea erau mai dificil de calmat. Prof. Hinde a măsurat nivelul de cortizol din laptele a 108 mame maimuţe la vârsta de 1 lună şi ulterior, când puii aveau 3 sau 4 luni de la naştere. Prof. Hinde a arătat că există diferenţe subtile dar importante. Femelele deveneau mai nervoase atunci când nivelul de cortizol din laptele matern era mare la începutul lactaţiei iar masculii deveneau mai nervoşi dacă nivelul de cortizol creştea în timp.
Toate aceste cercetări sugerează că mamele produc lapte matern diferenţiat pentru fete şi băieţi iar fetele şi băieţii răspund la laptele pe care îl beau în propriile lor feluri. Prof. Hinde spune că mai sunt încă necesare multe studii pentru a înţelege nu numai cum şi de ce variază laptele în funcţie de sexul copilului dar şi cum afectează constituenţii laptelui matern copii.
După Ian Sample
Sursa: http://www.theguardian.com/science/2014/feb/14/baby-boys-girls-sex-formula-milk?INTCMP=ILCNETTXT3487