Un ingredient din laptele matern poate ajuta la întărirea sănătății sugarilor

În ciuda alăptării sugarilor timp de milenii, alchimia laptelui matern uman rămâne misterioasă. O necunoscută este cum ingredientele din lapte, care variază în funcție de dieta și mediul mamei, poate afecta sănătatea copilului. Acum, după, evaluarea producției de lapte de către oameni și șoareci, cercetătorii raportează că un ingredient – un tip de aminoacid din cerealele integrale numit betaină – pare că amelioreze sănătatea metabolică pe termen lung prin stimularea creșterii bacteriilor benefice în intestinul neonatal. Carles Lerin, care studiază obezitatea pediatrică la Sant Joan de Déu Barcelona Children’s Hospital, a început să cerceteze laptele matern din cauza unei frustrări: a dorit să caute moduri de a preveni obezitatea copiilor. Unele studii au arătat o creștere a riscului de obezitate la copiii alimentați cu formule și Lerin s-a întrebat dacă unele ingrediente din laptele matern ar putea avea vreun rol. Împreună cu Sílvia Ribó și un alt cercetător al obezității, David Sánchez-Infantes de la aceiași instituție, Lerin a modificat un studiu existent pentru a include 34 de perechi mamă-copil din Oklahoma; toți acești copii fuseseră alăptați excșusiv și alți cercetători stocaseră probe de lapte și înregistrări detaliate despre creșterea și sănătatea copiilor în mica copilărie. Lerin și colegii au sperat că identifice substanțele care s-ar putea asocia cu creșterea precoce rapidă care a fost asociată ulterior cu obezitatea. Una a ieșit în față: betaină, care s-a asociat cu creștere nedorită atunci când nivelele erau reduse. Pentru a afla dacă betaina poate controla creșterea la nou-născuți, Lerin și colegii au trecut la șoareci. Șoricei proaspăt născuți au fost randomizați la o dietă normală sau la o dietă cu extra extra betaină care trece prin laptele matern. Puii care au primit lapte bogat în betaină au cântărit ceva mai puțin față de cei control și diferența a persistat până la vârsta adultă. La 6 luni, cei ce au primit betaină în plus aveau circa 10% mai puțin în greutate față de cei control, spun cercetătorii în raportul publicat în Science Translational Medicine. Efectul a fost mai pronunțat la puii ale căror mame au fost obeze. La fel ca și la puii de om, șoriceii născuți din mame obeze au risc mai mare de a crește excesiv în greutate așa că rezultatele sugerează că betaina în plus ar putea fi utilă mai ales acestor pui, ducând la o creștere mai sănătoasă. Cercetătorii au încercat să își dea seama de ce este bună betaina pentru metabolism și au descoperit ceva interesant: la șoricei, betaina a dus la o creștere temporară a bacteriilor intestinale sănătoase numite Akkerrmansia. Un al doilea grup de mame și copii, 109, din Valencia, Spain, au confirmat această asociere. Mai multă betaină în laptele matern s-a asociat cu mai multe Akkerrmansia în probele din scaunul copiilor la vârsta de 12 luni. Și alte studii au arătat că nivele reduse de Akkermansia la modelele umane și animale seasociază cu obezitate și alte afecțiuni metabolice. Rezultatele sugerează că laptele matern influențează speciile microbiene din intestin, spune E. A. Quinn, biologic antropolog la Washington University din St. Louis care studiază modul în care este influențată compoziția laptelui matern de altitudine. ”Cred că cel mai interesant lucru în acest studiu este că începe cu adevărat să arate că laptele matern este un sistem așa de complex … Suntem abia în cele mai precoce stadii de înțelegere a acestui lucru”. ”Oare compoziția laptelui matern programează metabolismul copilului”, se întreabă Elvira Isganaitis, endocrinolog pediatru implicat în studiul laptelui matern. O mână de studii anterioare sugeraseră că ingredientele laptelui matern pot modifica intestinul copilului. Alt studiu a arătat că la șoareci, exercițiul matern crește carbohidrații sănătoși numiți oligozaharide din laptele matern. Dr. Quinn se întreabă, de asemenea, dacă efectele aparente ale betaine asupra Akkermansia ar putea explica și unele beneficii ale dietei mediteraneene la adulți, dietă abundentă în cereale bogate în betaină precum quinoa. Un studiu recent sugerează că betaina poate preveni obezitatea la șoarecele adult prin modularea microbilor sănătoși intestinali dar un studiu mic din 2018 care a oferit suplimente de betaină persoanele cu prediabet nu a avut cine șite ce beneficii. Pentru dr. Lerin, întrebarea cheie este dacă efectele de la șoricei există și la puii de om. El a început recent un trial clinic mic care speră să recruteze 50 de mame care au exces ponderal sau obezitate și care alăptează, împreună cu copiii lor, urmând să randomizeze mamele la suplimente de betaină sau placebo. Deși dr. Lerin nu recomandă ca noile mame să ia suplimente de betaină ”aș sfătui să consume cereal integrale și quinoa, o dietă care nu are efecte adverse chiar dacă betaina nu este așa de potentă cum s-ar spera”.  O altă întrebare importantă este cum să fie susținuți copiii alimentați cu formule. Ar putea fi posibil să se adauge betaină în formule dar din cauză că un astfel de studio implică modificarea direacă a dietei copilului și nu a mamei, va fi etic și logistic mai complicat și va trebui să se aștepet până la apariția rezultatelor studiilor clinice.

După Jennifer Couzin-Frankel, 31 martie 2021

Sursa: https://www.sciencemag.org/news/2021/03/breast-milk-ingredient-may-help-power-healthy-infant-gut?utm_campaign=SciMag&utm_source=JHubbard&utm_medium=Facebook