Pielea prematurilor din terapia intensivă neonatală

Pielea noastră are multe funcții importante. Ea joacă un rol important în percepția senzațiilor (simțul tactil este primul care se dezvoltă), servește drept barieră pentru pierderile de apă din organism, previne intrarea iritanților și toxinelor în organism și ajută la reglarea temperaturii. Pielea prematurilor este foarte diferită de cea a nou-născuților la termen. Pielea prematurilor este foarte subțire, stratul epidermal, cel mai superficial și dermul, stratul mijociu, sunt mult mai subțiri și insuficient dezvoltate. ”Prematurii au mai puține straturi de piele pentru că se nasc înainte de termen și nu au capacitatea de a dezvolta aceste straturi în plus. Ei au nevoie de ceva mai mult timp pentru a dezvolta aceste straturi și de a-și maturiza pielea”, spune Dr. Media Esser, neonatolog din Milkaukee. Ea mai spune că chiar și copiii născuți la termen nu au pielea complet dezvoltată și au nevoie de zile sau săptămâni pentru ca organismul lor pe măsură ce se adaptează la aerul uscat, nutriție, capacitatea de stocare a apei și modul de amestec al acesteia cu aerul.

Probleme ale pielii prematurilor. Pierderile de apă, electroliți și reglarea temparaturii la prematuri se leagă toate de pielea lor. Procedurile invazive din TINN pot amenința, de asemenea, integritatea pielii. Stratul extern al pielii nu este bine atașat de derm iar fricțiunile pot duce la leziuni la îndepărtarea benzilor adezive sau în cazul altor acțiuni aplicate pielii. De asemenea, prematurii pot fi mai susceptibili la dermatita de scutec.

Pentru a promova sănătatea pielii în TINN, personalul și părinții sunt încurajați să evalueze pielea prematurilor căutând semne de leziune datorate fricțiunii sau roșeață, mai ales în zona scutecului. Se recomandă folosirea de ungvente precum vaselina, din primele zile de viață și apoi trecerea la creme mai puternice, precum cele cu zinc, după ce scaunele prematurului se înmulțesc.

După Leigh Ann Torres | 2020 |

Sursa: https://handtohold.org/preemie-skin-in-the-nicu/?fbclid=IwAR2Utif0_U-l2bnWovC9mF5Ba1kLdxszEVjGQEYx73scxJ7eyLo9cFi7QpA