Stadiile somnului la nou-născut

Modelele de somn ale nou-născutului sunt diferite de cele ale copiilor mai mari și ale adulților. Pentru nou-născut somnul este egal împărțit între somnul cu mișcări oculare rapide (somnul REM) și cel non-REM și urmează următoarele stadii:

1) stadiul 1: somnolență, atunci când copilul începe să adoarmă

2) stadiul 2: somnul REM (sau somnul activ) în care copilul își poate mișca sau smuci mâinile sau oicioarele și ochii se mișcă sub pleoapele închise. Respirația este adesea neregulată și se poate opri timp de 5-10 secunde – numită și respirația periodică a sugarului – apoi reîncepe cu un episod de respirații rapide cu frecvență de 50-60 respirații/minut timp de 10-15 secunde urmat de respirație regulată până când ciclul se repetă din nou. Culoarea pielii nou-născutului nu se schimbă în pauzele de respirație și nu există motive de îngrijorare (prin contrast cu apneea). În general nou-născuții trec de această respirație periodică cam la jumătatea primului an de viață.

3) stadiul 3: somnul superficial în care respirația devine mai regulată și somnul este mai puțin activ.

4) stadiul 4 și 5: somnul profund non_REM (sau somnul liniștit). Smuciturile și alte mișcări încetează și nou-născutul doarme tot mai profund. În aceste stadii nou-născutul este mai dificil de trezit.

După Sleep: What Every Parent Needs to Know (American Academy of Pediatrics)

Sursa: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Phases-of-Sleep.aspx