Nou-născutul şi prematurul – Ce este icterul?

 

Icterul este colorația galbenă a pielii datorată nivelelor mari de bilirubină din sânge. Uneori mai este numit și hiperbilirubinemie sau icter neonatal.

Cine este afectat și care sunt factorii de risc?

Mulți nou-născuți au icter cel puțin câteva zile sau chiar săptămâni după naștere. Circa 80% din prematuri au icter în primele zile de viață.

Cum se pune diagnosticul?

Deși icterul care trebuie tratat se poate observa ușor cu ochiul liber, echipa de îngrijire va măsura frecvent bilirubina din sânge pentru a ghida tratamentul. În unele situații aceștia vor folosi și un aparat cu lumină numit bilirubinometru. Dacă icterul apare precoce (în prima zi de viață), este foarte intens sau durează mai mult timp medicii vor căuta și o altă cauză. Uneori pot fi necesare ecografia ficatului sau teste mai complicate pentru diagnostic.

Care este cauza icterului?

Bilirubina este un pigment galben și un ”deșeu”, un produs chimic derivat din distrugerea hemoglobinei (o moleculă din celulele roșii care transportă oxigenul) și eliberat în sânge din celulele roșii. La copiii mai mari și adulți bilirubina este gestionată de ficat. Dar mulți nou-născuți au sisteme hepatice prea imature pentru a putea gestiona bilirubina. E nevoie de câteva zile pentru ca aceste sisteme să înceapă să funcționeze și de aceea bilirubina se acumulează în acest răstimp. În cazul unor nou-născuți celulele roșii se distrug mai ușor decât în mod normal, de exemplu la prematuri, în prezența infecției sau când există o incompatibilitate de grupă sangvină între mamă și copil. În ciuda acestor cauze importante majoritatea nou-născuților care devin icterici nu prezintă nici o altă afecțiune și de îndată ce sistemul hepatic începe să funcționeze și icterul începe să se remită.

Cum se tratează icterul?

Majoritatea nou-născuților care devin icterici nu au nevoie de tratament. Când nivelele de bilirubină cresc foarte mult cel mai frecvent tratament pentru icter este fototerapia cu lumină albastră. Aceasta ajută la transformarea bilirubinei într-o formă care poate fi eliminată prin urină. Pe durata fototerapiei nou-născuții sunt îmbrăcați doar cu un scutec pentru a maximiza suprafața pielii expusă la lumină. Sunt acoperiți ochii, de asemenea, pentru a-i proteja de leziuni. La anumite intervale de timp este testat sângele copilului pentru a verifica dacă nivelul bilirubinei din sânge scade. În cazurile rare de icter sever poate fi necesară efectuarea exsangvinotransfuziei. Prin această procedură este înlăturat sângele copilului și înlocuit imediat cu sânge compatibil donat. Dar exsangvinotransfuziile sunt efectuate mult mai rar decât în trecut pentru că, în general, fototerapia este foarte eficientă iar cauzele importante de icter sunt depistate mai devreme și tratate din timp.
Sursa: http://www.efcni.org/index.php?id=2256&L=-1%2527

0a3