Omfalocelul şi gastroschizisul

science-howstuffworks-com

Sursa foto: science.howstuffworks.com

Omfalocelul şi gastroschizisul sunt defecte congenitale sau deschizături ale peretelui abdominal prin care sunt expuse la exterior organele interne.

Omfalocelul este un defect care apare în centrul abdomenului, acolo unde este localizat în mod normal cordonul ombilical. Prin acest defect prolabează spre exterior intestinele acoperite de o membrană fină iar la locul defectului lipsesc nu doar pielea ci şi ţesutul fibros şi stratul muscular. Cordonul ombilical al copilului apare din centrul acestei regiuni anormale. Ecografia poate detecta prezenţa omfalocelului la făt. Adesea, la copiii care au acest tip de defect, sunt identificate şi alte anomalii congenitale şi genetice. Omfalocelul poate fi corectat chirurgical după ce zona a fost strânsă suficient în jurul defectului. Dacă defectul este prea mare este posibil să fie necesară aplicarea unui lambou cutanat prelevat din altă parte pentru acoperirea defectului.

Gastroschizisul este un defect al peretelui abdominal care apare, de obicei, în partea dreaptă a cordonului ombilical. Intestinele protruzionează, de obicei, prin acest defect şi pot fi lezate de contactul cu lichidul amniotic încă din viaţa intrauterină. Ecografia prenatală poate detecta gastroschizisul fetal. Porţiunile expuse de intestin pot fi lezate de lichidul amniotic fetal dar şi de presiunea exercitată în timpul naşterii. Defectul poate fi corectat chirurgical după inserţia porţiunii herniate de intestin înapoi în cavitatea abdominală.

Dacă hernia este prea mare se creează o proteză de silastic, părţile expuse sunt protejate în această pungă şi aceasta este suspendată deasupra copilului. Compresia graduală a pungii de silastic în decurs de multe zile sau chiar săptămâni ajută la repoziţionarea părţilor herniate în cavitatea abdominală. Ulterior, defectul se închide chirurgical.

Sursa: http://youaskmdanswers.com/category/baby-development-and-pediatric-diseases/congenital-birth-defetcs/