Întârzierea vorbii şi limbajului la copilul mic

Pe măsură ce copilul creşte de la sugar la copil mic şi apoi la vârsta de copil mare există multe modalităţi în care se dezvoltă: psihic, cognitiv, prin limbaj. Fiecare copil creşte cu altă viteză şi unii copii se dezvoltă în unele arii mai repede decât alţii. Vorbirea şi limbajul sunt unele din ariile cel mai adesea afectate de întârzieri. Circa 20% din copii învaţă să vorbească sau folosesc cuvinte mai târziu decât alţi copii de aceeaşi vârstă.

În timp ce fiecare copil se dezvoltă în propriul său ritm, există anumite repede în dezvoltarea vorbirii şi limbajului pe care majoritatea copiilor le ating la anumite vârste. Pediatrul vă poate vorbi despre aceste repere de dezvoltare în timpul controalelor de rutină. Iată câteva exemple:

– la vârsta de 1 an majoritatea copiilor fac cu mâna în semn de „la revedere”, spun „dada” şi „mama”

– între 1 şi 2 ani, majoritatea copiilor vor putea numi câteva obiecte comune şi fotografii atunci când sunt solicitaţi, arată câteva părţi ale corpului când li se cere acest lucru

– spre vârsta de 2 ani, majoritatea copiilor vor putea spune câteva propoziţii formate din 2 cuvinte precum „mama pleacă”, pot urma comenzi simple, formate dintr-o singură acţiune, precum: „pune cana pe masă”.

Cum pot şti dacă copilul meu are întârziere a vorbirii sau limbajului?

Dacă copilul prezintă întârzieri în mai multe domenii aceasta poate prevesti întârzierea vorbirii sau limbajului. Uneori îngrijorarea este legată de faptul că cel mic ar putea prezenta probleme comportamentale precum crize de furie datorate frustrării că nu pot exprima ceea ce au nevoie sau doresc. Dacă pediatrul suspectează că ar putea apare întârzieri ale vorbirii sau limbajului este posibil ca acesta să pună mai multe întrebări, să ceară o testare audiologică sau să vă trimită cu copilul la o evaluare la specialist.

Care este cauza întârzierilor limbajului?

Întârzierile simple sunt, uneori, tranzitorii. Pot să dispară de la sine sau cu un pic de ajutor. Familiile pot să îşi încurajeze copiii să vorbească folosind gesturi sau sunete şi petrecând mai mult timp jucându-se, citind sau vorbind cu copilul. În unele cazuri copiii pot avea nevoie de mai multe ajutor, din afara familiei, din partea unui logoped, de exemplu. Aceşti profesionişti pot ajuta copiii să îşi dezvolte sau să îşi amelioreze modul de vorbire. În alte cazuri, întârzierea vorbirii poate fi semnul unei probleme mult mai serioase precum surditate, dificultăţi de învăţare, întârzieri de dezvoltare în alte arii sau afecţiune din spectrul autismului.

Cum pot să îmi ajut copilul să îşi dezvolte vorbirea şi limbajul?

Copilul dvs. începe să comunice mult înainte de a putea vorbi şi face acest lucru prin plâns, zâmbet sau ca răspuns la vorbirea dvs. Nu este niciodată prea târziu să vorbiţi cu copilul, să îi cântaţi şi să îi citiţi. Pentru copil cea mai bună modalitate de a învăţa să comunice este să comunice faţă în faţă cu alţii.

După: Megan A. Moreno, The JAMA Pediatrics Patient Page, 2015

Sursa: http://archpedi.jamanetwork.com/