Hidrocefalia congenitală

www-netterimages-com Sursa foto: www.netterimages.com

Acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculi (camerele lichidiene ale creierului) duce la hidrocefalie, afecţiune care se însoţeşte de creşterea dimensiunilor capului şi afectarea creşterii şi dezvoltării normale a creierului.

Lichidul cefalorahidian care înconjoară creierul este produs în ventriculii cerebrali. Acest lichid este, în mod normal, drenat în altă zonă de unde sângele îl absoarbe. Dacă drenajul nu este corespunzător lichidul cefalorahidian se acumulează în creier şi duce la apariţia hidrocefaliei (acumulare de „apă” la nivelul creierului). Lichidul în exces exercită presiune şi compresiune asupra creierului. Drenajul lichidului cefalorahidian poate fi obstruat din diverse motive: anomalii congenitale cerebrale, tumori cerebrale, hemoragii cerebrale, mai ales la prematuri.

Dacă hidrocefalia congenitală nu este tratată acest lucru duce la afectarea dezvoltării copilului şi dimensiuni persistent crescute ale cutiei craniene. Extinderea şi severitatea compresiunii cerebrale datorate hidrocefaliei pot fi evaluate cu ajutorul ecografiei craniene sau computer-tomografiei. Imagistica prin rezonanţă magnetică poate fi utilă pentru creşterea acurateţei diagnosticului.

Presiunea din interiorul cutiei craniene poate fi menţinută în limite normale prin diverse metode. Puncţia lombară poate diminua presiunea temporar dar şuntul permite drenajul permanent al excesului de lichid cefalorahidian care se acumulează la nivel cerebral, menţinând astfel presiunea în limite normale. În cazul şuntului ventriculo-peritoneal, lichidul din ventriculii cerebrali este drenat printr-un tub care este trecut pe sub piele până în interiorul abdomenului. O valvă a şuntului reglează presiunea din ventriculi canalizând excesul de lichid afară din creier. Şuntul este adesea lăsat pe loc chiar dacă copilul creşte şi nu mai are nevoie de el. Ventriculostomia este o altă procedură chirurgicală, procedură în care se efectuează un orificiu între ventriculul III cerebral şi ventriculul IV cerebral şi este utilă în tratarea unora din cazurile de hidrocefalie.

Puncţiile lombare se efectuează adesea pentru a reduce presiunea cerebrală până când poate fi fixat chirurgical un şunt permanent care să regleze presiunea.

Afectarea dezvoltării mentale şi dificultăţile de învăţare apar în cazul multor copii care au hidrocefalie congenitală, mai ales dacă afecţiunea apare precoce în viaţa intrauterină. Dacă afecţiunea apare tardiv în timpul sarcinii, simptomele asociate sunt mai puţin severe. Unii din copiii cu hidrocefalie pot avea un nivel normal de inteligenţă.

http://youaskmdanswers.com/category/baby-development-and-pediatric-diseases/congenital-birth-defetcs/