Despicătura de buză şi de palat (cheilognatopalatoschizis)

www-idahosurgicalarts-com

Sursa foto: www.idahosurgicalarts.com

Despicătura buzei este un defect congenital în care buza superioară a copilului nu este formată complet şi prezintă o despicătură. Despicătura de palat este un defect congenital similar despicăturii buzei, în care palatul copilului (tavanul gurii) nu este complet dezvoltat şi prezintă o deschizătură. Aceste anomalii se mai  numesc şi despicături orale.

Cum afectează despicătura buzei faţa copilului?

Unii copii cu despicături de buză au doar o mică adâncitură în partea de sus a buzei superioare. Alţii au o despicătură completă sau chiar o gaură în buza superioară care trece şi prin arcada gingivală până la rădăcina nasului. Despicătura buzei poate să apară doar pe o partea buzei sau poate fi bilaterală.

Cum afectează despicătura palatului gura copilului?

Despicătura palatului poate afecta palatul moale (ţesutul moale din partea posterioară a tavanului gurii) sau palatul dur (porţiunea osoasă anterioară a acoperişului gurii). Despicătura palatului poate fi, de asemenea, uni- sau bilaterală.

Despicătura buzei şi cea a palatului apar întotdeauna împreună?

Nu, unii copii au doar despicătură a buzei. Dar majoritatea copiilor cu despicătură a buzei au asociată şi despicătura palatului. Unii copii prezintă doar despicătura palatului, defect cunoscut şi sub numele de despicătură izolată a palatului.

Ce probleme determină despicăturile orale?

Nou-născuţii, sugarii şi copiii cu despicături orale pot avea:
– probleme de alimentaţie

– infecţii ale urechii şi pierderi de auz

– dificultăţi de vorbire

– probleme dentare.

De ce apar despicăturile orale?

Despicăturile orale apar foarte precoce în timpul sarcinii. Buzele copilului se formează la aproximativ 6 săptămâni de sarcină. Palatul copilului se formează la aproximativ 10 săptămâni de sarcină. Despicăturile orale apar atunci când buzele sau palatul sau şi buzele şi palatul copilului nu se formează complet.

Care sunt cauzele despicăturilor orale?

Nu se ştie cu certitudine care sunt cauzele despicăturilor orale. Unele din posibilele cauze ale acestor defecte congenitale sunt:
– anomalii ale genelor; genele sunt acele părţi ale organismului nostru care stochează instrucţiunile pentru modul de creştere şi funcţionare a organismului; genele furnizează un plan de bază pentru dezvoltarea copilului şi sunt transmise de la părinţi la copii;

– aportul insuficient de acid folic înainte de sarcină; acidul folic este o vitamină care protejează copilul de defecte congenitale ale creierului şi măduvei spinării şi reduce riscul pentru despicături orale cu aproximativ 25%;

– unele medicamente luate în timpul sarcinii precum unele anticonvulsivante

– fumatul în timpul sarcinii determină 1 din 5 cazuri de despicături orale (20%)

– consumul de alcool în timpul sarcinii

– unele infecţii contactate în timpul sarcinii.

Pot fi prevenite despicăturile orale?

Nu toate despicăturile orale pot fi prevenite dar există câteva lucruri care pot fi făcute pentru a reduce riscul copilului dvs. pentru despicături orale:

 • înainte de sarcină, verificaţi-vă starea de sănătate; acest control medical asigură o stare de sănătate bună înainte de apariţia sarcinii;
 • înainte de sarcină luaţi zilnic multivitamine cu 400 micrograme de acid folic
 • în timpul sarcinii luaţi zilnic vitamine prenatale care să conţină 600 micrograme de acid folic
 • vorbiţi cu medicul dvs. şi asiguraţi-vă că medicamentele care vă sunt prescrise sunt sigure în timpul sarcinii; e posibil ca medicul dvs. să schimbe unele medicamente cu altele, sigure pe durata sarcinii
 • nu fumaţi
 • nu consumaţi alcool
 • mergeţi regulat la medic pentru îngrijiri prenatale

Cum se tratează despicăturile orale?

În majoritatea cazurilor, despicăturile orale se pot repara chirurgical. Fiecare copil este unic dar chirurgia pentru repararea buze se face, de obicei, la vârsta de 10-12 săptămâni. Intervenţia chirurgicală pentru repararea palatului se efectuează, de obicei, între 9 şi 18 luni de la naştere. E posibil ca unii copii să aibă nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale corectoare, pe măsură ce cresc.

Aceşti copii sunt, de fapt, trataţi de o echipă de specialişti care include:

 • pediatru – medic cu specializare în îngrijirea sugarilor şi copiilor
 • chirurg plastician – medic specializat în repararea sau/şi reconstruirea unor părţi ale corpului pentru ameliorarea funcţionalităţii şi aspectului
 • dentist pediatru – dentist cu pregătire specială pentru îngrijirea dinţilor sugarilor şi copiilor
 • ortodont – dentist care repară defectele şi alinierile incorecte ale dinţilor prin diverse metode
 • ORL-ist (otorinolaringolog) – medic specializat în tratarea afecţiunilor urechilor, nasului şi gâtului
 • logoped – specialist în tratarea problemelor de vorbire
 • audiolog – specialist în evaluarea şi tratarea pierderilor de auz
 • genetician – medic specializat în genetică, defecte congenitale şi alte probleme medicale cu transmitere familială
 • asistent social – specialist în găsirea de resurse şi programe precum cele de îngrijire medicală sau servicii speciale pentru persoane cu disabilităţi.

Cât de frecvente sunt despicăturile orale?

În SUA se nasc anual 6.800 copii cu despicături orale. Despicăturile de buză şi palat apar la circa 4.200 de copii în fiecare an, mai frecvent la populaţiile asiatice şi indieni americani. Aproape 2.600 de copii se nasc anual cu despicătură izolată a palatului iar în această situaţie nu s-au observat diferenţe rasiale.

Despicăturile orale se pot asocia şi cu alte anomalii congenitale?

Da. Există aproximativ 400 de afecţiuni medicale (numite sindroame) care se asociază cu despicături orale. Dacă copilul dvs. are o despicătură orală medicul său trebuie să verifice atent copilul după naştere pentru a identifica şi alte anomalii congenitale.

Despicăturile orale sunt mai frecvente în unele familii?

Da. Dacă un membru al familiei dvs. are o despicătură orală,  aveţi un risc mai mare de a avea un copil cu despicătură orală. Dacă nici dvs. şi nici partenerul dvs. nu aveţi despicătură orală şi copilul nu are nici un fel de sindrom asociat despicăturii orale, riscul dvs. de a avea un alt copil cu despicătură orală este de 2-5%.

Dacă aveţi o despicătură orală familială sau dacă aţi avut un copil cu despicătură orală puteţi să consultaţi un genetician pentru a afla care este riscul dvs. de a mai avea un alt copil cu despicătură orală.

Sursa: http://www.marchofdimes.com/baby/cleft-lip-and-cleft-palate.aspx