Cât de des şi cât de mult ar trebui să mănânce un copil?

Copiii alăptaţi mănâncă, în general, mai frecvent decât cei alimentaţi cu formule. Nou-născutul suge, de obicei, la fiecare 2-3 ore. Pe măsură ce cresc timpul dintre alimentaţii va creşte, la fel şi capacitatea lor gastrică. Prin contrast, copiii alimentaţi cu formule mănâncă de la început la circa 3-4 ore încă din primele lor săptămâni de viaţă. Atunci când ţineţi copilul pentru a-l hrăni cu formulă fiţi atenţi la semnele care vă indică că este sătul şi nu folosiţi ceasul ca şi ghid. Este mult mai important să fiţi atent la semnalele pe care le dă copilul, semnale prin care vă indică că îi este foame. Când doreşte să mănânce, copilul devine mai alert, îşi bagă degetele în gură, face mişcări de sucţiune cu gura, scoate limba afară din gură, scoate sunete sau începe să îşi mişte mandibula şi gura în căutarea sânului.

Dacă copilul începe să plângă acesta este un semn tardiv de foame.

Indiferent dacă alăptează sau folosesc o formulă, majoritatea părinţilor se întreabă mereu dacă copilul a mâncat destul. Pentru că copiii nu sug doar de foame dar şi pentru a se linişti acest lucru e dificil de apreciat la început. Chiar dacă copilul nu se mai comportă ca şi când ar fi flămând, unii părinţi nu ştiu dacă au asigurat nevoile nutriţionale ale copilului. Nu vă panicaţi. Copilul vă va face să aflaţi dacă a mâncat destul sau mai vrea. În majoritatea cazurilor copilul va consuma 90% din laptele disponibil în timpul primelor 10 minute de alimentaţie la fiecare sân. Apoi e posibil să se îndepărteze de sân sau pur şi simplu să îl lase. Între multele avantaje ale suptului există şi acela că copilul preia conducerea propriei alimentaţii. Dacă observaţi răspunsurile copilului vă veţi da seama când e sătul. Poate să întoarcă capul sau poate da alte semnale că nu mai e interesat să mănânce. Copilul alimentat cu formulă dă şi el semne când e sătul: devine neatent în timp ce trage din biberon sau începe să se mişte sau întoarce capul sau strânge gura tare. Pe măsură ce copilul creşte şi coordonarea ochi-mână devine mai bună copilul poate încerca să lovească biberonul sau lingura cu care e hrănit. Pe de altă parte, dacă copilul termină biberonul şi începe să ăşi lingă buzele sau să plângă e probabil că vrea mai mult.

De asemenea, vă puteţi baza pe scutecele copilului pentru alte semne legate de alimentaţia suficientă a copilului. În prima lună de viaţă copilul udă 6 sau peste 6 scutece pe zi şi au 3-4 scaune pe zi. De asemenea, copilul pare mulţumit câteva ore după alimentaţie dacă consumă o cantitate adecvată de lapte.

Dar dacă copilul pare veşnic flămând sau dacă pare că nu vrea să mănânce atunci când dvs. credeţi că ar trebui să mănânce? Dacă este aşa, trebuie să discutaţi cu pediatrul. Acesta va trebui să vă răspundă la întrebări şi îngrijorări. În timpul fiecărei vizite medicul trebuie să cântărească copilul şi monitorizează dacă greutatea copilului continuă să crească progresiv.

Copiii alăptaţi tind să fie mai grăsuţi decât cei alimentaţi cu formule în timpul primelor 4-6 luni de viaţă dar devin, de obicei, mai slăbuţi decât aceştia către vârsta de 9-12 luni.

Sursa: http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/How-Often-and-How-Much-Should-Your-Baby-Eat.aspx